Odločil sem se za - vrnitev v Triglav. Dokončno. Tako ne gre več. Ne morem zdržati. In sem šel: v penzion Triglav, restavracijo Triglav, zavarovalnico Triglav. Klub Triglav!?

"Kdaj se vrnete, gospod Šubic? Pa saj vidite, kaj delajo...." - stavek mi je pred pričami na nogometni tekmi izrekel človek, ki bi ga težko štel za somišljenika, še manj prijatelja. Je pa nogometno aktiven in prisoten kot igralec in trener in...še kaj, no. Pa sem mu lepo povedal, da sem to poglavje zaključil. Brez, da bi se s kom kregal, sem odšel. Glavni in edini pravi razlog: nemoč. Nisem zmogel moči, da bi bil Triglav (še?) moj talec in jaz njegov. Nisem hotel svojih načel (še) enkrat zamenjati za ritolizništvo z oblastjo, ki ne mara ne Triglava, ne nogometa, ne...Nisem hotel imeti okoli sebe ljudi, ki nimajo svojega "jaz" in se skrijejo za mojega, če se da. In ob prvi priliki pozabijo, kdo jim je kdaj in kako pomagal in komu so skušali lesti v ... in koga so pozdravljali čez cesto, zdaj pa obrnejo pogled proč. Ampak: saj to je človeško, logično. Pride nova oblast v klub, reže mi rezino ali skorjico kruha, ko ..... Šubica, zdaj so drugi tu. Pomislite: človek, ki sem ga povabil in mu predlagal, da vodi klub, me pol leta ne pokliče, se ne oglasi po elektronski pošti. Nekoč sem mu pokazal anonimno pismo, polno zemrljivk na njegov račun. Zdaj se tega pisanja spomnim in si rečem: "Marsikaj mi lahko kdo očita, le hinavščine ne!"

Je logično, da me novo vodstvo skuša "osamiti" (vprašanja kot "a ti piješ kavo s Šubicem" so lahko hec, lahko pa občutek strahu), cenzurirati (mojih prispevkov na strani, ki sem jo skoraj sam naredil za najbolj brano med nogometnimi stranmi klubov, ne objavljajo) in ponižati (na inauguracijo novega predsednika mi ne pošljejo vabila)? Normalno, ker veliko vem, še več povem in sem odšel takrat, ko sem sam hotel in se zato ne bom vrnil. Ker z ljudmi brez določenih nujnih moških organov nimam nič. Ker s hinavci, kimavci, strahopetci nimam nič. To je moj privilegij in njihovega priznavam takoj: tudi oni z mano nimajo nič, ker sem naj... (upoštevajte vse možne slabšalne izraze kar se jih spomnite)!

Nekaj časa bo minilo, da bo vsem jasno da "kambektumajdanpek" kot smo včasih rekli v šali zanje ne predstavlja nevarnosti. Ker ga ne bodo nikdar doživeli. Ker, če bi ga, jih ne bi bilo več v Triglavu. Grdo? Ošabno? Samopašno? Pa saj to so mi stokrt napisali in stotisočkrat rekli in očitali: da mora biti pač po moje. In jaz jim še enkrat več dam prav. Ko delam, odločam (če imam za to mandat ljudi v Triglavu). In vem, da so si mnogi oddahnili, ko tega ni več.

Drugi pa mi zastavijo vprašanje o "kambeku".