Prva liga = izgubljen nogometi raj.

NK Triglav=iskanje izgubljenega raja.

To sta dve trditvi, ki ne smeta biti brez pojasnil. Izgubljeni raj je Triglav iskal od leta 2002 do 2010, prej ga je našel za eno leto še 1998. V njem so bili vedno klubi, ki so se in se napajajo pri vsaj enem velikem sponzorju ali pa za njimi stoji vse mesto in pokrajina. Vsi ostali (tudi žrtve gradbene krize, na primer), so "žalujoči ostali": kdo se sploh še spomni Korotanovega "tržnega nogometa", legije tujcev vseh vrst v Primorju, da o Beltincih, Naklu kot vaških posebnežih ne pišem. Umrli pa so tudi Ljubljana, Slavija, v prvi ligi tekmovali tudi Jadran iz Dekanov, Zagorje, Livar Ivančna Gorica, Kočevje, Bela Krajina in tako dalje in tako naprej.

Triglav po vseh kriterijih sodi v prvo ligo, razen po enem: skrbi in odnosu okolja do kluba. O tem je bilo vse povedano, zapisano ipd. Naloga je bila pretežka, da bi ji bili kos ob športnem vzponu, ob nogometnih in drugih inovacijah, izboljšavah. Triglav je fenomen slovenske nogometne scene, ker je ob vsem tem preživel.

Letošnja zgodba z Doba pa žal kaže tudi na razkroj razumevanja, za kaj gre in kaj je smisel nogometa. Če lastnim igralcem lažeš, zakaj eden od nosilcev igre (po trenerjevi in športnega direktorja logiki) uživa dopust - si nevreden zadnje lige. Pa ne, da se sam kdaj ne bi zlagal. In da me ne bi kdo potegnil za jezik. In da mi ne bi bilo žal. Preprosto pa ne bom nikoli razumel, da v odločilen boj na igrišču greš z lažjo do ekipe, igralcev, kluba, javnosti. In potem to še skrivaš. Tu pa je po mojem konec tudi tehtanja, kaj vse odtehta prva liga. Takih odnosov zagotovo ne. Takega obnašanja zagotovo ne. Takih vrednot zagotovo ne. Take izdaje zaupanja zagotovo ne.

Ne predstavljam si, da nekdo nekoga vodi, mu postavlja standarde dela, mišljenja in ravnanja - zraven pa tako laže. Oziroma: laž v nogometu dobiva primat. Lažemo, da je Triglav ob licenco, lažemo, da jo Mura ima, lažemo Dobu, lažemo si v lastnem klubu. Laže podžupanja in se nam smeji v obraz, laže župan in ne da denarja, laže .... kdor le more in kdor le hoče. Taki standardi seveda niso moji, proti njim bom vedno dvignil glas. Zato sem iskreno vesel, da igra Triglav v prvi ligi in res ogorčen nad tem, kako so odgovorni skrili svojo odgovornost. Za funkcijo? Gospod predsednik in podpredsednik svoji funkciji res težko podkrepita s kakim dosežkom (a čas je prekratek za sleherno sodbo), o športnem direktorju in trenerju pa sem že povedal vse. Lahko sta 100 let na istem položaju, po 100 letih in enem dnevu jima bom povedal, da sta ali lagala ali prikrivala laž.

Zastor je torej padel in se takoj dvignil. Upam in želim, da bo na odru kaj videti.