V Dobu so jasno odklonili igranje v prvi ligi na domžalskem stadionu. Kot pravi alfa in omega kluba Bojan Gasior, Doba ne bodo dali na tehtnico obstoja kluba. Doma so v Dobu, tam bodo ostali - kot drugoligaš. Odločitev je povezana s tem, da licenčna komisija ni dala zelene luči za "stadion Dob" in tako so "muke po Triglavu" lahko končane hitro: NZS sprejme sklep, da Dob ni dobil začasne licence in zgodba je končana. Ali res?

Se spomnite licenčnega hokus-pokusa lani? Se spomnite igric s Triglavom in lažnih informacij o tem, kaj je vzrok za (nezakonit, dokazano) odvzem licence? Da o poskusu "odstranite Šubica in igrali boste prvo ligo" ne pišem! In samo še enkrat in kot zanimivost: kako je bilo z začasno licenco NK Mura v sezoni 2011/12, ko je popolnoma jasno, da pogojev zanjo do 31.12.2011 niso izpolnili ampak so se do nje dokopali pet mesecev kasneje? Pa bognedaj, da Muri ne bi privoščil igranja v prvi ligi in Evropi!!!

In igrice z Dobom in Triglavom? Ali ne bi bilo lepo Dobljanom povedati, da prve lige ne bodo igrali na svojem igrišču pred kvalifikacijami? In jih takrat soočiti z bremeni prve lige? Ne, bolje je pustiti 1000 ljudi rajati, bolje je športni uspeh na igrišču potem zmleti z licenčnimi papirji!? Ko se je Dob prijavil za kvalifikacije, bi moral vedeti, pri čem je! Pa se to ni zgodilo! Je bil čas za to!? Seveda: Triglav in Dob sta na kvalifikacije čakala dva tedna - v Nemčiji so opravijo takoj po prvenstvu, na primer. V tem premoru pa je "spal" svoje spanje celoten aparat NZS s predsednikom licenčne komisije Andrejem Zalarjem na čelu. In vem, kaj bi rekli v obrambo: nimamo pristojnosti, da kaj takega naredimo. Mi počakamo na vlogo in potem preverjamo in odločamo. Noro. Za Dob, seveda. Igralci in trener so izpadli bedaki, klub je doživel športni sloves, ki mu gre - a resničnost je kruta. In tu je Dob podoben Zavrču: če je višja liga nevarna za klub, se ne gremo. In kot sem zvedel, je bil Dob že pod pritiskom mendžerjev, nesojenih investitorjev, nogometnih pijavk vseh vrst. Kako dobro se jih spomnim in kako učinkovito sem jim nekoč pokazal vrata! Preprosto zato, ker je klub zdrav lahko tudi v nižji ligi, pošten v katerikoli!!!

Se spomnite, kako smo rajali v Stožicah lani in se veselili obstanka, licenčni šefi pa so se smejali, ker so že vedeli, da so nas nekaj dni nazaj vrgli iz lige? Podoben, čeprav ne enak, je scenarij z Dobom: NZS je še naprej skregana z življenjem, ki ni v predpisih in aktih. Ki ima opravka z živimi ljudmi, usodami, čustvi. Kdo je torej Dob vrgel iz lige? Sami? NZS?

13.6. je srečen dan za Triglav, ker bo igral v prvi ligi. A to zame ne spremeni dejstva, da smo v Dobu doživeli izdajo. Odgovorni so se potuhnili, tudi prav. Kot sem zapisal neštetokrat, je ključno, kako jim zaupajo ljudje v klubu, igralci, starši, trenerji in vsi ostali. Dob in Zavrč nas namreč lahko tudi česa naučita: predvsem pokončne drže!