Novi selektor še ni zmagal na klopi reprezentance. Slovo prejšnjega je bilo vse prej kot pregledno. Okoli reprezentance se smukajo razni "predsednikovi ovaduhi", "ljudje vredni zaupanja" a la Ilija Kitić. Strokovni štab pa je bil že ob imenovanju težko primerljiv s Kekovim. Reprezentant "na pravdi boga" (kot se temu reče v tuji državi) Mirnes Šišić v medijih pljuva po slovenskem nogometu in klubih.

Taki so zunanji "dražljaji" ob današnjem uvodu v nogometno jesen kjer bo hitro jasno, kdo smo in kaj smo. Skupina kjer igramo, je velika past: Švica je tihi favorit s kopico igralcev po najboljših klubih, Norvežani nam ne ležijo, Ciper je v klubskem nogometu naredil velik korak in tako dalje in tako naprej. Pogled na izbrano vrsto daje vtis o "selektorjevem pečatu" kar je za vsak izbor logično - le da mora tak pečato potem imeti tudi igra in rezultat. Grdo bi bilo vnaprej kritizirati - toda Elsner /Slask Wroclaw/ in Miral Samardžić/Šerif Tiraspol/ sta dva od mednarodno preverjenih prezrtih kandidatov....

Večne dileme /Stožice-Ljudski vrt/ kmalu očitno ne bo več, ker so obrambni jarki izkopani in zopet v tej lepi deželi dovoljujemo, da nas peščica primitivcev in peščica nogometne potice presitih krmarita iz ene afere v drugo. Tragično je, da nas nekaj sto mladih ljudi v vijoličnem in zelenem skuša prepričati o nekem rivalstvu med dvema mestoma!? Da nam skušajo prodati "Zvezdo in Partizan" v Sloveniji! Da nas prepričujejo, da se sovražimo!? In da je potem logično pomembno kje navijaš za Slovenijo....Res pa je, da je to tista Slovenija, ki kot vse naše reprezentance že z opremo dokazuje, kaj smo. Kako cenimo nacionalne barve, našo zastavo ipd. Pa ni treba daleč po zglede - le k Hrvatom se ozrimo! Že na olimpijskih igrah smo bili vse, samo Slovenija ne. In če se tu začne graditi kult reprezentance, če tu ni vlade, ki bi rekla: Slovenijo lahko predstavlja le tisti, ki je oblečen vanjo - potem je vse ostalo pač še težje.

Triglav je še naprej fenomen (Radosavljevič, Jokič, Iličič, Mertelj, celo Matič so nosili naš dres). Dajemo vedno nove talente na sceno, a na Gorenjskem izgubljamo tla pod nogami na številnih področjih. Je pa res, da reprezentanca zopet trenira v Kranju in ne v Šenčurju kar je bil tudi "kranjski izum vaterpolskega direktorja javnega zavoda". Nogometna reprezentanca je pač nekaj posebnega, vsem judoistom in strelcem in veslačem vsa čast in priznanje - a samo nogomet mobilizira množice in ustvarja nekaj, kar lahko združi ves narod. Lahko....? To pa gre povsem preprosto: najprej je treba na igrišču to pokazati, na tribunah potrditi in nogomet bo tam kjer si želimo. In kjer je že (bil)!