V novinarskem cehu je včasih veljalo: "Novinar, slabši novinar, najslabši novinar, športni novinar!" Grdo do kolegov? Ko berem Nejedlya, ki v vestički s petimi vrsticami zapiše imeni dveh Triglavovih nogometašev narobe in, ko poslušam brata Obrez, se strinjam. Pa ne, da bi pljuval po svojem cehu in branži in kolegih - blišč in beda nogometnega žurnalizma sta res dokaza, kako daleč s(m)o padli.

Če se samo spomnim pljuvanja polpismenega "novinarja" brez izobrazbe, ki sem ga nekoč moral za ušesa celo na sodišču! Možakar se zdaj včasih pelje kar z moštvom Triglava, potem je "objektivno pisanje" lažje. Vsekakor pa je bilo zanimivo tudi, ko sem za ušesa prijel Nejedlya in se je potem opravičeval na spletni strani Triglava: svinjska trditev o tem, kako Triglav uničuje mladostne sanje igralcem pa je seveda samo dokaz, kako neznanje in novinarska oholost skupaj tvorita resnično tragične "izdelke". Plačati dobro oceno s pivom ali dvema pa je gnus nad gnusi - a tudi komentiranje v slogu najslabše balkanske navijaške šole je tragično. Ne za Dinamo ali sodnika - za medij, nogomet in Maribor. Pri golu iz golauta so namreč Zagrebčani igrali, Mariborčani pa mahali in to je trener pravilno ocenil. To pa ni ljuba Slovenija kjer naj bi (prosto po vodilnih) Mariboru števli njegov status in ugled, to je Evropa. In Dinamo je dosegel regularen drugi gol, ki ga sodnik ni priznal zaradi (najmanj) pasivnega, če ne neobstoječega prehitka! Res pa je, da je takoj zapiskal prosti strel na 18 metrov po prekršku in si ni vzel nekaj dovoljenih sekund za premislek. Mejač pa je žogo udaril po pisku, drugi igralci so obstali in zadetek z nogometom nima nobene zveze. Res pa bi zopet vsi skočili, če prednost ne bi bila izkoriščena, ker je "prosti strel z 18 metrov pol gola in kaj si dovoli sodnik...". Nisem zagovornik španskih sodnikov, a bodimo vsaj enkrat realni: komentatorja nista sposobna (dva skupaj) videti niti zadetka Dinama v pravi presoji, bi pa rada prvi gol presojala z radarsko natančnostjo s svojega mesta. Žalostno in patetično in nestrokovno in neumno: zdaj smo podobni hrvaški novinarski tv šoli kjer je navijanje brezmejno, neumnost komentarjev pa neskončna. Žalostno, da smo bili odvisni od enega prenosa in dveh takih "navijačev", ki naj v bodoče pač oblečeta mariborska dresa in ne opravljata vloge komentatorjev.

Ko smo v Triglavu začeli s spletno stranjo, je postala "trobilo naše resnice": o sebi smo pisali najboljše, drugi pa so povzemali kar so hoteli. Beno Fekonja kot demokratično izvoljeni politik je na spletni strani uvedel cenzuro za kritiko in kritike. Triglavu in nogometu je škodil, sebe pa prikazal kot strahopetca, ki kritike ne prenese in se z njo ne upa soočiti. Taka dejanja pa ne zastarajo, kot se temu reče, ker so (tako kot novinarsko neznanje in neobjektivnost) žal tudi proizvod človeških lastnosti in ne strokovnosti. Nejedly in Obreza so pač tragični liki neke scene, Triglavov predsednik pa je sramota za klub in vse, ki v njem upajo misliti z lastno glavo. Če sploh kdo...