S 1.septembrom nastopi meteorološka jesen, do koledarske je še malo časa. Nogometno poletje je Kranjska trma zabeležila, jesen pa bo v znaku "trmarjenja" - o tem pa več drugič. Zakonec poletja ob žogi samo še klasični pomislek, ki pač človeku leži na duši. Gledam mlade selekcije Triglava in drugih klubov, razdalja se povečuje - a ne povsod. Kaj je Triglav dal svoji mladosti novega? Pogoji, ambicije, boljši treningi bodo odločili tudi v prihodnje, koliko talentov bomo "izdelali". In kako jih promoviramo in uveljavljamo? Tako, da nas selektorji vse bolj ignorirajo (žal), mi pa ne znamo gorenjskih upov bolje predstaviti na sceni. Šturm, Klemenčič, Sorčan, Udovič in Šujica so (bili) člani reprezentanc in njihov napredek bi moral biti del politike, ki so jo Triglavu uspešno "ukradli" drugi - celjska, novogoriška, domžalska mladost se uveljavljajo tudi na boleč način. In mi? Mi smo se zdaj odločili za "staro gardo" kar ni nič narobe, če ta odstopa po nogometnih lastnostih. Ko pa soboški vezist preteče Pokorna kot za šalo in potem izkoristi paradiranje Stojniča za smrtno podajo in zadetek, je treba stvari premisliti. Triglav je imel ogromno zaupanje in simpatije javnosti, ker je te mlade igralce uveljavljal - Roškar in Poplatnik sta ob Redžiču tista, ki jima še dajemo priložnost. Ovčina, Stojnič, Pokorn, Šmit in tako naprej pa naj bi bili tisti, ki vse to nosijo naprej. In tu je zgodbe o mladosti žal že konec, ker smo medtem tako ali drugače "uničili" vsaj 10 mladih igralcev, ki jim ni bilo dano razvojno napredovati. In paradoks je res hecen: tisti klub, ki je bil nekaj let pred drugimi po spoznanju o lastnem moštvu in mladih igralcih, postaja ena starejših ekip v času, ko so mladi tako rekoč - vsi!? Pa ne, da bi imel kaj proti starejšim in izkušenim, le napak je odločno preveč. In iz njih padajo zadetki. In če pogreši Sever, je kaznovan in sedi na klopi. Ker ga nismo sposobni naučiti nekaj operacij, da bi to presegel. Stojnič je bil prejšnji teden bolan, zdaj nas boli glava od tega, kar doživljamo.

Triglavova mladost je v preteklosti Sloveniji dala mnoge najboljše igralce. Obenem pa smo doma imeli Burgarja, Dolžana, Smoleja in podobne fante, ki so stabilne osebnosti. Zdaj se nam novi Burgarji vse bolj pogosto nekam izmuznejo - in od tega nimamo nič. Ne denarja za odmevne prestope, ne izšolanih igralcev. Strokovni pristop k selekciji naj pojasnim na nič krivem Bojanu Djuriču, ki je odklonil igranje v tretji ligi, da lahko sedi na klopi v prvi. Drugi fantje pa garajo v tretji ligi, da se ne bodo nikdar pridružili Bojanu v prvi. Narobe svet ali narobe Triglav?

V bistvu sem glede tega vsega pomirjen: sam nisem deloval tako. Niti to ni moj koncept. Je nov in drugačen pristop, morda bo še boljši kot smo se ga nekoč domislili. Življenje gre naprej in trapasto bi bilo objokovati stare čase. Le nekaj se ne bo spremenilo: lastne igralce moraš ceniti, jih uveljavljati in potem ti bodo vrnili na enak način. Ali pa bodo odšli.