Njega dni smo imeli socializem in nekako ni šlo vse po načrtih. Uveljavila se je ugotovitev (politikov, kajpak), da je sicer sistem dober, ljudje pa ne preveč. Če bi torej zamenjali ljudi....

V Kranju imamo koalicijo kjer skupaj složno delujejo Janševi in Pahorjevi (pa še kdo) in z veliko večino zlahka izpeljejo vse, kar so si zamislili. No, kaj pa so si zamislili takega, da po dveh letih lahko zaploskamo? Čakamo, čakamo. Nesporno pa imamo tudi župana, ki to združbo vodi in v dokaz, da smo občani trapasti in politika (in politiki) pametni, je zgodba o sodni poravnavi, ki nas je veljala 620 000 evrov, ki so se izgubili v zasebnih žepih oziroma kdovekje. Župan je zdaj v preiskavi, ker ga preganja država zaradi zlorabe položaja. S poravnavo se mu je tako mudilo, da je nekajletni spor končal v nekaj dneh. Izvedensko pravno mnenje kar čez vikend? Ni problema. Poravnava in plačilo pa tudi ekspresno. Mohor Bogataj pa bi pred vsem tem moral imeti sklep mestnega sveta. To bi bil za kot valjar močno koalicijo mačji kašelj: Jože Lombar, Nada Mihajlović, Drago Štefe, Branko Grims in drugi vplivni politiki "županovih strank" bi poskrbeli za večino glasov. Pa se je zgodilo, da je župan njihovo privoljenje iskal "za nazaj"! In ga tudi dobil, prva je to predlagala Nada Mihajlović (SD)!!! Torej:mestni sklep je sodno poravnavo označil za dobro in pravilno.

Hec bo, če bo na koncu Bogataj pogrnil zaradi hitrosti izpeljave "projekta", ki je 620 000 evrov dokazano pustil na račćunu županovega svetovalca Kristijana Gnilšaka in potem za njimi ni več sledu. Oziroma: po veljavni zakonodaji nikogar ne briga, kje je denar končal. Prebrisan načrt? Toda država (policija, tožilstvo in verjetno sodišče) bo na koncu pod drobnogled vzela obliko: nezakonita poravnava brez sklepa mestnega sveta preden je izpeljana pa lahko udari Mohorja Bogataja osebno.

Zakaj je ta zgodba tako zanimiva in značilna? Se spomnite dražbe kjer naj bi lokale na Koroški kupili županovi prijatelji (vsaj z enim je bil na soncu na Kubi) in se je takrat zganila javnosto in tudi mestni svet. Ta je županu Mohorju Bogataju celo izglasoval nezavezujočo nezaupnico - pa kaj! Dražba je padla vsebinsko in oblikovno in moralno in kaj smo se naučili trapasti občani Kranja?

Še enkrat smo zaupali Mohorju Bogataju. In se je za dražbo zgodila poravnava. Kar samo dokazuje, kako bedasti smo in kako pametne politike imamo.