Zanimivo: župan Mohor Bogataj je vložil dodatek k odloku, ki bo prepovedal (od jutri dalje) pijančevanje na javnih krajih. Kaj so in kje so javni kraji? O tem piše v Zakonu o javnem redu in miru, kdor želi - naj prebere in se skrije. Kaj pa pijančevanje? Na primer oseba A: pride v službo v ugledno ustanovo v službi občanov v kravati, naroči tajnici kavico, pride njegov svetovalec, viski (pisano fonetično=alkoholna pijača, doma z Irske) roma iz omare, en kozarček, dva ... po želji! To ni pijančevanje? Na primer oseba B: sedi na betonu pred kranjsko avtobusno postajo, liter Dobrovoljčka (pisano fonetično=alkoholna pijača, doma iz Slovenije) kroži sem ter tja, jezik se zapleta. To ni pijančevanje? Na primer oseba C: ugleden mestni svetnik, dolgoletna ugledna kariera, upokojen - redno malce "okrogel" pa sploh ne veš od česa? Ali se ga je prijelo med gobarjenjem ali pa v bifeju, ko je zabavljal čez aktualno oblast? Je to pijančevanje?

V Kranju naj bi mestni svet sprejel odlok, ki bo odločno zoper pijančevanje. In župan je napisal dodatek, da te kap: definicija pijančevanja iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika ni pomembna, ker ne bo pomembno, koliko si spil. Pomembno je, kako te bodo iz tvojega denarja plačani mestni redarji "ocenili na pogled": preprosto bodo namreč sklepali po obnašanju! Hojla: česa takega svet še ni videl - mestni redarji niso usposobljeni le za zatikanje lističev za stekla vozil, tudi pijančke poznajo na pogled, po obnašanju. Primer osebe A: zadel sem na loteriji, skačem po mestu in pojem in se veselim.... pa ti pride mestni Cefizelj in te "štrafa", ker zgledaš pijan ko.... Primer osebe B: rodil se mi je sin, dolgo sem ga čakal, iz porodnišnice tečem, skačem, poljubim vsakogar, ki ga srečam, rjujem od sreče ... pa me sreča mestni Cefizelj in me na podlagi strokovne ocene obnašanja proglasi, da pijančujem na javnem kraju...

Mohor Bogataj daje od jutri mestnim redarjem nadnaravno moč. Na podlagi obnašanja vas bodo osumili ali celo proglasili, da pijančujete. Kaj se bo zgodilo, če bomo ob Dnevu državnosti na javnem mestu vzneseno zapeli Zdravljico? Pijanska pesem? Nedvomno (edina himna s tako vsebino na svetu) Javni kraj? Nedvomno, na Slovenskem trgu smo. Pijančevanje? Bomo pa ja nazdravili domovini. Presoja? Mestni Cefizelj+Mohor Bogataj. Na zdravje!