Se spomnite, kako je naš kranjski, besniški rojak Tadej Valjavec pospremil kazen mednarodne kolesarske zveze glede domnevnega dopinga? "Nedolžen sem, dokazal bom..." (2010)

In danes? Kazen mu poteče 2013, njegovi oboževalci ga bodo zopet videli na kolesu!? Oziroma ga že vidijo: med tem časom pač malce reklamira blagovne znamke, o kakem dokazovanju nedolžnosti in oprani časti odličnega športnika pa niti besede! Vsaj za javnost ne. Je potem Besničan kriv? Daleč smo od sodbe, a nedolžnosti ni dokazal, ni razkrinkal domnevno nesmiselnih obtožb, preprosto je umolknil. Naš, kranjski športnik, idol mladim, ponos Besnice in tako dalje in tako naprej!? Škoda, resnična škoda, da je z molkom priznal krivdo. Hote ali nehote. Obtožen po krivici ali ne. Umolknil je super šampion Lance Armstrong, zdaj ga "režejo na koščke" in vse njegove zmage so - laž!? Ne morem soditi, ali je kriv, ali ne. Lahko pa se spomnim mojega stika z "biciklisti" in prevare, ki je za Kranj še vedno skrivnost. Jelko Kacin je v Kranj (skupaj z Benom Hvalo, Francem Hvastijem itd.) pripeljal Giro d Italia! Takrat je še živela športna zveza, ki jo je vodil kot direktor Borut Farčnik (strokovna služba je kasneje postala zavod za šport). In sam sem bil v predsedstvu športne zveze kot nogometni funkcionar. In sem zvedel, da bo Športna zveza namenila enosmesečno dotacijo vsemu športu za kavcijo, da bomo dobili dirko v Kranj (šlo je za 11 milijonov tolarjev ali kaj smo že imeli takrat). In da bomo na predsedstvu o tem odločili na "dopisni seji", mimogrede. Bil sem proti: velika številka za šport pa kar po pošti? In pomislite "kolesarski trik": preprosto so me za tiso sejo "pozabili povabiti" in sem iz časopisov zvedel, da je bil sklep sprejet (predsednik ŠZ je bil Slavko Brinovec, moj nekdanji profesor - področje vaterpolo). In kavcija je bila plačana, jaz pa sem izstopil iz tiste druščine. Zagnusila se mi je manipulacija in kasneje so mi pod nos prinesli finančno poročilo: Giro d Italia je kranjskemu športu prinesel dobiček, kljub kavciji. Dobiček je šel - logično, pošteno in pravilno - kolesarjem.

Nekaj let kasneje me je zadela kap: po naključju sem zvedel, da je Športna zveza plačaka kavcijo, a jo je dobila nazaj. Kavcija je bila res kavcija = jamstvo, če bi šlo z organizacijo kaj narobe! In zakaj sem bil šokiran? Zato, ker je v finančnem poročilu pisalo, da je kavcija strošek. Nič pa o kakem vračilu. In še danes ne vem, kje so tisti milijoni končali .... slutim, domnevam pa. Bilo me je sram, a iz tiste kranjske športne mlakuže sem odšel s prepričanjem, da pri tej "bicikel prevari" nisem sodeloval.

Toda: ali sem kot Tadej Valjavec kriv, ker nisem dovolj glasno in vsem povedal, kako so nas nategnili mojstri pedal?