Dve leti. Kratka doba ali večnost? Kakor za koga in kje. V Kranju je to doba, ko smo dobili novo oblast na Slovenskem trgu 1. In posledice? Katastrofalne so. Ne zaradi tega, ke je treba biti proti oblasti, ker je treba "šimfati" in nagajati. Preprosto zaradi duhovne in stvarne revščine, ki jo ponuja.

Na političnem področju je med tem izginila opozicija. Če je bilo skakanje iz stranke v stranko pričakovati od Alenke Bratušek (človek res potrebuje navigacijsko napravo, da jo najde pri novem gospodarju), je Lojz Potočnik očitno izbral "čakanje na penzijo" - v parlamentu so ga verjetno slišali le tam kjer naroči kaj za v grlo ali pod zob. Izginila je tudi Hermina Krt in kot krt končala nekje v podzemlju političnih ambicij, ki jih je jemala z veliko žlico. Ostal je prazen nič, bojda pa tudi v njeni banki niso ravno do stropa skakali ob političnih eskapadah. Vsi ostali so tako kot redki primerki v afriških nacionalnih parkih: bolj za zraven, eksotika, redkost. Niti so slišni, niti vidni.

Oblast zato jemlje. Z veliko žlico in lopato - od sporne poravnave, poračuna za knjižnico do zagat s tribuno v športnem centru in otroškim varstvom. Rdeča nit te oblasti je "projekt komunala" kjer so najprej zaposlili nekaj svetnikov, ob 50 milijonih za kanalizacijo, vodovod in ostalo pa se mnogim cedijo sline. Vmes pa so še epizode kot je tista z delom svetniških skupin, ko županova stranka za eno samo veselico naroči dvesto kilogramov mesnin. Krizi, varčevanju, težavam Kranjčank in Kranjčanov v posmeh.

Župan ni imel nobenega programa pred volitvami in tako tudi vlada. Nastavil je svetovalca, ki mu plača okoli 5000 evrov mesečno. Veliko je odsoten, ker ga vodenje pač utruja in mora na dopust. Ko je šel prvič, so mu sestavili koalicijo, ki je s kadrovskimi potezami (gledališče, zdravstveni dom, komunala) dokazala in pokazala Kranju, kdo so in kaj so.

Kdo bo ob vsem tem prav kmalu rekel: "Jaz bom naslednji župan/ja Kranja!?"