Pogum soočanja z javnostjo, z javnim odzivom na svoje delo ali početje, z javno kritiko ali pohvalo, je osnova. Zato berete Trmo. Ker se z njo in preko nje in s pomočjo nje soočate z okoljem in ljudmi okoli sebe. Naš kozmos je Kranj. Naša populacija so Kranjčanke in Kranjčani. Seveda: v rubriki Globus Slovenije skočimo iz ojnic, kot bi se reklo. Ker smo omejeni, ne pa omejenci.

Dnevno nam raste obisk strani, branost. Očitno smo na pravi poti, a šele na začetku. Kaj je konec? Vsekakor zloraba. Tista klasična, ko nekoga skušaš pljuvati, a nimaš poguma, da bi to storil z imenom in priimkom. Naj to pojasnim na primeru spletne strani, ki sem jo sam zasnoval in tudi pisal, urejal. Gre za stran nekega kluba. Pomislite: novo vodstvo je najprej poskrbelo za to, da tam nisem mogel več pisati z imenom in priimkom, javno in odkrito. V rubriki, ki je javnemu in odkritemu nizanju stališč namenjena. Spletko si je izmislil mestni politik, ki hoče v parlament!? Zanj logično, sam pa sem to sprejel z nasmehom: utišati se danes ne da nikogar! Se pa da manipulirati naprej in tako se me je nalo lotil "Milan" (imena, priimka dejansko ne poznam). Na isti spletni strani kjer je meni in meni podobnim nemogoče pisati, izražati mnenja, sploh sodelovati. Javno=z imenom + priimkom! Zloraba? Jasno. Poniglavost? Jasno. In sem malo zaropotal in zdaj obljubljajo, da bodo pazili "na moj lik in delo"! Ojoj, sveta preproščina, jeBena čudna logika. Najprej malo pljunemo, nato pa se malce umaknemo. Taka Trma ne bo in ni. Vsakdo, se nam lahko oglasi in zapiše in pove svoje mnenje. Predpogoj: brez skrivalnic.

Trma zato v prihodnjih dneh nadaljuje z inventuro porabe našega, mestnega, davkoplačevalskega denarja. Ker je to dolžnost vsakogar, ki ima tako oblast, ki ji je treba gledati vsak dan pod prste. Ker nam vladajo stranke brez blagajnikov, ki prejemajo lepe denarje iz naših žepov. Ker nam vladajo župani, ki svojega moralnoetičnega stališča ne povedo. Zato se nam "Milan" ne bo zgodil: povej, zapiši kar želiš. Trma pa piše o tem, kar mora. Ne zaradi plačila, zaradi - trme.