Kranjska skakalnica: draga kot žafran, ekološko sporna gradnja - ali zibelka talentov nacionalnega ponosa = smučarskih skokov!?

Vsekakor ena od naložb (kot rdeča nit se vleče skozi to ime Mohorja Bogataja, ki je pač dal zeleno luč) kjer bi se morali česa naučiti. Ko smo gradili olimpijski bazen, nas je država nategnila, da bo prispevala, ker bo državni vadbeni center. S skakalnico je bilo podobno. In smo jo zgradili, ker je Kranj zibelka skokov. Res je bolje, da se mladci spuščajo čez skakalnico kot v opojno omamo Kransterdama. A bila je draga, popoprano draga, da sporov in še česa ne omenjamo. Konec koncev so predsednika skakalcev Jožeta Javornika in še koga vlačili po sodiščih.

Zdaj skakalnica nima razsvetljave in je pozimi bolj na ogled kot v uporabo. Kako naše! Domače! Tako se dela: najprej plačaš nekaj kar zgraditi ne moreš. Denar ponikne v stečaju domačega podjetja, ki ga vodi domač človek. Spomnimo se ga, ko se je še z muziko ukvarjal in so mu punce rekle kar Lepi Zvone. Zdaj je vse skupaj z njegovo firmo in skakalnico vse prej kot lepo.

V vseh teh primerih je tarča vedno ista, enaka: državni, javni denar. Ne moj ali tvoj, tam smo vsi malo bolj previdni. Pri državnem in javnem in občinskem je pa drugače. Zato pač v Kranju raje plačujemo 15 let po 250 000 evrov za led kot bi za ta denar zgradili drsališče in odplačevali kredit. Imeli bi na koncu pravo dvorano, tako pa imamo .... za zjokat! S skakalnico je podobno: šef skakalcev je bil občinski financar, v svetu sta sedela dva skakalca, bo pa ja skakalnica "ratala" . In je.

Na zadnji seji sveta smo slišali, da je "fuzbaliste" (zraven zaradi uporabe sodijo atleti in dijaki in rekreativci, a kaj bi tisto) treba spomniti, da so se nekoč po tekmah umivali potem doma. In zato se skakalnica, bazen, drsališče ne bodo ponovili. Tribune raje ne bodo podrli, še manj novo zgradili. Lekcija je torej delovala, kajne? Ko se enkrat opečeš pri vsaki (športni naložbi), pač ne narediš nič več.

Kranjska logika, ki nas stane in tudi boli.