V nekaj dneh državni organi izpostavljajo dve kranjski zgodbi. Kako je bil prodan Gorenjski tisk in kakšno vlogo je imel Edvard Jurjevec v zgodbi že presoja sodišče. Gorenjski tisk danes seveda ni senca cvetočega podjetja, novi lastniki (iz Ljubljane) so menjali uprave, programe združevali in...Nič kaj spodbudno, a tiskarji še delajo. V Zvezdi jih dela peščica, ostali so šli na cesto. Zdravo podjetje je lastnik Dušan Dolamič pač vodil v smer propada. Danes so ga pridržali, skupaj z bankirjem Šuštarjem. Sum ni dokaz, ovadba ni sodba. Pogorišče Zvezde pa je krasen poduk, da vsega ne gre metati v en koš: zdi se, da je bilo programirano samo eno - plenjenje podjetja, ki je bilo uspešno. Kljub dejstvu, da v tekstilni panogi Kitajci delajo za pest riža in so izginila premnoga gorenjska, kranjska podjetja.

Izginila je Iskra. Socialistični velikan je izginil v Ljubljani, vzeli so nam celo ime. Danes Egipčani delajo števce, del Iskre je torej v tujih rokah. Izginila je Sava, Čehi so plačali zdanji kos gumarskega kolača, Američani delajo profit iz svojega nakupa pred leti. Izginila je Planika pa smo njene "adidaske" nosili desetletja. Zadnji jo je vodil naš, kranjski Milan Bajželj. Savo naš kranjski Janez Bohorič in tako dalje in tako naprej. Kranjska preobrazba je popolna, postali smo - tako kot mnogi v Sloveniji - "štacunarji"! A izgubili obe največji "štacuni": k sreči je Živila kupil (še) slovenski Mercator, Mekur je pokopal "naš" Bine Kordež.

Torej niso vsega krivi tujci, hudobni in bogati? Kupujejo naša podjetja in Egipčani nas učijo delati števce, Američani in Čehi pa gume. Naši, gorenjski direktorji, poslovneži, ugledni tudi v politiki in še kje so se poslovili tragično. Vsaj tisti, ki so pozabili, da je nekaj delati, drugo pa "handlati"! Kranj danes nima več velike industrije, a smo po eni plati vse preživeli - nezaposlenost ni tako huda kot drugod. Kar samo dokazuje, da znamo in zmoremo in hočemo. Da smo pridni in varčni ali pa "ohrni". In ko se daljša seznam izginulih panog in tovarn (Oljarica, Gorenjska mlekarna, KŽK, Ikos in tako dalje...), je nastalo marsikaj novega. Predvsem pa so ostali ljudje, ki so preživeli. Eni so tudi obogateli. Če so z delom, prav. Če ne - danes so pridržali dva, ki sta Zvezdi pomagala v propad.