Zake so številke in izidi. Bivši gasilec je premagal izkušenega poslanca, a ostal izven parlamenta. Dve manj znani mestni svetnici sta pometli s podžupano, dvema predsednikoma strank (ena ostala zunaj...) in zanju je oddalo glasove preko deset tisoč ljudi. Tretja kranjska poslanka je v seštevku glasov v parlamentu čisto pri repu: med 88 (dva sta manjšinska poslanca) je na 87. mestu in 778 glasov je bilo dovolj za poslanski stolček, Tomaž Krišelj pa je zbral največ glasov od vseh 5344 v "naših" okrajih in ne bo poslanec...

Tako deluje volilna matematika kjer prinašajo marsikaj preferenčni glasovi in kjer stranke pač nabirajo glasove in ne zgolj posamezniki. Kranj z okolico je potrdil nekaj resnic o podeželju, ki pripada bolj desnim in mestu, ki pripada...no, komu? Golobu vsekakor, ker golobi v mestih dobro živijo, kajne?

V oči bode dejstvo, da je Alenka Bratušek dobila domala enako število glasov kot štiri leta prej in skupaj grozljivo manj od dveh kandidatk zmagovalne stranke. In ne pozabimo: zelo dober izid sta dosegla tudi Bojan Homan in Nataša Jenkole iz SDS v dveh bolj mestnih okrajih kjer je tragičar Iztok Purič, ki ni dobil (kot se reče...) "niti glasov širše žlahte"...

Bomo v vladi naše države imeli ministrico, ministra iz Kranja? Napovedujemo, da bo šlo težko z Alenko Bratušek, ki naj bi po političnih kuloarjih ne bila ravno pri srcu ne Robertu Golobu, še manj Zoranu Jankoviću (njega dni so bili skupaj pozitivni...). Matjaž Rakovec je legitimen kandidat, ampak pri "rdečem koritu" je gneča vzporedna z (ne)uspehom na volitvah.

Povolilni čas je čas kadrovskih križank. V nobeni pa ni več gesel "Hojs", "Matoz" in še veliko njih. Tako pa je tudi prav: zgodovino pišejo zmagovalci, stolčki pa se delijo po kriterijih, ki so morda manj jasni, a podobni.

Na kaj smo ponosni? Da smo na Trmi prvi in edini "odkrili" poslanko Sandro Gazinkovski, ki je naredila red v kranjskih vrtcih. Zdaj se je vpisala v visoko šolo politike....Srečno vsem štirim!

Miran Šubic, urednik Trme