Nekoč je v Butalah (lahko pa tudi na Jesenicah) živel mož (lahko mladenič), ki se je odpravil po svetu (tja do Ljubljane) in ga je srečal drugi Butalec ter ga vprašal: "Kam pa kam...?" Odgovor je bil presenetljiv: "Po svetu grem...!" Odvrne prvi: "Delat te še nisem videl, kaj pa znaš?" Mu odvrne vprašani (recimo mu Jernej) veselo:"Če nič ne znam, bom pa druge učil!"

In se mu je posrečilo. Vozi se v limuzinah, hodi po raznih kabinetih, navadno je (k sreči) molčal. Ko pa je spregovoril, se človek spomni Butal kjer "so se skregali s pametjo in so zmagali Butalci in ne pamet!". "Japi političnega kova" je proizvod slovenske politične scene in njenih odklonov. Drži se svoje "dojilje" za krilo in uživa vse privilegije tega političnega kaosa te zmedene politične Slovenije. In kot nikdar uspešen na volitvah celo pljuva demokratično izvoljene "serijske" poslance. Kot Branka Grimsa, na primer. Ki je zmagal povsod tam kjer Jernej Pavlič dejansko "prismrdeti" (kot pravimo) ni mogel. Imata skupno točko: Branko Grims je bil nedavno proti enotnemu Kranju (kot član SDS je stisnl tipko v parlamentu za razbitje Kranja), Jernej Pavlič pa se o svojem mestu in občini (tu živi... v Britofu....saj veste, kajne?) niti pošteno oglasil ni. Zato pa je glasno in jasno podprl, da gorenjske bolnišnice ne bo v Kranju kjer je neuspešno kandidiral za mestni svet?!

Politika je kurba, pravijo. Z vsakim gre, če je plačilo pravo. Ko me je Jernej Pavlič preganjal s policijo in tožilstvom in mojim šefom, je pogorel. Ko je kandidiral v Kranju, je pogorel. A mu gre dobro, brez skrbi. Ker je kot tisti butalski čevljar že zdavnaj pogruntal, da je najbolje, če nič ne znaš. Ker potem druge lahko o vsem učiš.

Joejprejoj, če plačujemo in redimo in poslušamo in sledimo takim. In ob njem se nam vedno utrne tisto vprašanje, ki bo 2022 dobilo odgovor(e): tega ne morem voliti, tega tudi ne, onega sploh ne...koga torej?

Gorenjci bi v narečju rekli "Dej odjenej Jernej!" On pa: "Le zakva, ejga!" Ima prav....