Ko smo začeli pisati o početju na Krvavcu, smo bili edini. In skoraj tako je ostalo. Pa so se sestali svetniki občine Cerklje in so ukrepali inšpektorji. Gradilo se je nekaj mesecev, zgodilo se ni pa (še) nič. Ker so črnograditelji ali ker - niso? Država se je zganila zaradi Trme. Občina je terjala odgovore zaradi Trme.

"Favela" v Kranju je nova možna zgodba na isto temo. Nesporno pa se je začela pred tremi desetletji, ker od leta 1992 nekdo nekaj počne kar drugim ni všeč. Državi? Ne vemo, bomo pa izvedeli. Zanesljivo pa vsi, ki morajo zbrati zadnje soglasje, zadnji papir za svojo gradnjo ob vsem tem lahko "ponorijo".

Kot vedno je problem samo en: enakost pred zakonom oziroma izgigravanje slednjih. Le da v kranjskem primeru lahko pride do katastrofe. Ne moremo in nočemo obsojati nikogar, ampak: pogled na betonsko ogrodje ob tem resnično prastarem objektu, te opomni, da so leta 1992 že odločili, kaj je tam potrebno - porušiti. Zdaj nastaja stavba ob stavbi, vsi pa lahko le nemočno gledajo in to velja trenutno tudi za policijo in inšpektorje in ....

Postopki so stekli, ker je tako prav. Se bo nekdo izmazal kot se lahko? Mu pomaga ali škodi nova zakonodaja? Se spomnite podpredsednika parlamenta z obale in njegove stavbe? Če torej on, zakaj ne bi...

Trma je še enkrat opozorila. Ne pa prva: leta 1992 so odgovorni že ukrepali, 1995 je padlo poslansko vprašanje v parlamentu, 2022 brnijo stroji in vlivajo beton v nekaj novega. Kaj smo med tem zgradili in česa nismo porušili - to pa je bistvo!