Zdaj pa zadeva postaja vse bolj jasna. V zgodbi so udeleženi država, občina in njeno podjetje. Ter seveda ministrica z možem. Danes smo prejeli dokaz, da je občinsko podjetje povsem napačno priključilo vodovod ministrici. Sklicevali so se in se sklicujejo na dokument, ki jim tega ne omogoča - a so ga brali po svoje. Javno podjetje v lasti občine koplje vodovodne priključke na temelju dokumenta, ki ga berejo v prid ministrice? Noro!

Občina je poslala Trmi verodostojen dokument, ki je edini dokaz, kaj je ministrica plačala v proračun občine kjer živi. In seveda ni govora o plčilu kakega vodovodnega priključka ipd. A z občine smo včeraj prejeli še eno razlago, ki je res nekaj posebnega: ministrica je plačala komunalni prispevek še enkrat, tokrat za vodovodni priključek. Kdaj, bodo še pokazali, ker gre za javno listino kot v prvem primeru. In kako je Kranj prišel do 300 evrov iz denarnice ministrice? Na podlagi "soglasja" javnega podjetja, ki je v lasti občine. Ki pa se sklicuje na dokument kjer o vodovodu ni govora čeprav je imela ministrica možnost, da ga v sklop prizadevanj za legalizacijo vključi lani avgusta, ko je začela s postopkom. Pa ga ni. In zato ni plačala komunalnega prispevka za tisto kar je dobila do...vprašanj Trme?

Je cena poštenja nekaj sto evrov ali je nekaj povsem drugega v tej zgodbi: sposobnost priznanja napake. Preprosto pojasnilo, da ni preverila, ali njeno plačilo prispevka vsebuje tudi priključek za vodovod, bi zadoščalo. Ker ga je zdaj (kdaj?) plačala, kot nam pišejo z občine. Malo pozno, ko je bila zasačena pri...goljufiji? Nezanitosti? Človeški napaki?

Se spomnite, kako je naša Kranjčanka ravnala v primeru tirov preko Orehka? Kako ni bila sposobna priznati, da je bila država zasačena pri poskusu vsiljevanja (pa čeprav neuradnega) ene trase, ki bi "podrla" desetine hiš? Ne, Alenka Bratušek kot ministrica tega ni bila sposobna, "krivi" s(m)o bili tisti, ki smo sprožili kepo, ki je postala plaz, ki je odnesel tire mimo Orehka in ne preko njega.

Ko se je prezirljivo posmihala nastopom v kranjski občinski dvorani št.16, je pokazala osebno noto, ki ji je tako lastna: vzvišenost in aroganco do tistih, ki so se borili za svoje domove. A to je le moje osebno videnje nejnega nastopanja in vloge, ki jo igra. In jo dobro poznam. To z dokumenti (ki jih noče pokazati), postopki (ki pridejo prej ali slej na dan) nima nobene zveze. Ima pa jo s ponavljajočim vzorcem vedenja: namesto jasnih odgovorov na vprašanja, je poslala izjavo...Kako politično, kako "bratuškovo" !

Ko bodo na mizi pred javnostjo vsi dokumenti, bo sprenevedanja konec. Upam v oboje.

Miran Šubic, univ.dipl. novinar - urednik in ustanovitelj Trma.si