Recimo: obstaja podjetje, ki je iz kranjskega proračuna prejelo milijon(e) in seveda zato ne sme spregledati županovega poziva k "sponzoriranju". Podjetje ni iz Kranja, a od nas dobro živi! Več je takih, ki so lani "hočeš nočeš moraš" plačali svojo prisotnost na Dolgi mizi kranjske elite.

Nagnusno je, da občina = župan k temu spodbuja in dogodek "maskira" z dobrodelnostjo ipd. Na dogodku so z večerjo zasnjo tudi plačani novinarji, da je potem še hvala podprta s polnimi želodci. Sam sem v življenju kot novinar vse to dožljla (priznam), a z drobno pripombo: mojega mnenja se z večerjico in malico ipd. ni dalo kupiti. Kdor trdi nasprotno, naj se mi javi kadarkoli!

Dogodku ni kaj očitati. Predstavitev kulinarike je danes do bolečine pretirana medijska kampanja: najboljši kuharji, najboljši otroški kuharji, najboljše restavracije ipd. so samo in zgolj podpora temu. A priznam: najboljše vampe jem pa na Laborah....najboljšo ribo si privoščim v Zalem logu.... najboljši izbor Tedna restavracij pa je zame na kranjskih Brionih - vse to že leta in leta in vedno. Pa sem - priznam - pred petnajstimi leti prvič okusil tujo Michelinovo zvezdico in vse to lepo plačal iz svojega žepa.... Torej ni greh v tem, da slavimo in dobesedno pretiravamo s hvalo kuharski umetnosti - problem je v vsiljevanju tega množicam. Skozi medije, jasno.

Kranjski turistični županov direktorček je na ta vlak skočil pozno, s tujo zamislijo in preprosto izpeljavo: da se bo sto ljudi basalo s kuharskimi umotvori (vsem sodelujočim velja vse priznanje), bo poskrbel proračun...dobrodošli tudi od župana "zvabljeni" sponzorji ipd. ? Neokusno ali kar nagnusno? Oboje. Zame.

Začeli smo z akcijo, ki ne bo uspela. Ker ne sodi v okolje kjer si elita organizira požrtijo na naš račun. Primerček: ena od dobro plačanih organizatork tega, je poudarjala "ogljični odtis" in pozivala, naj pridemo peš v mestno jedro na račun ekologije - sama pa se je v Kranj vozila kakih sto kilometrov daleč in za ustrezno plačilo!? Smešno, groteskno, kranjsko.

Koliko nas bo tam, ki bomo iz lastnih žepov neposredno plačali letošnjo požrtijo, je uganka.

Miran Šubic, ki sem (bil) s.p. (sam pojem in popijem, sam plačam)