Ko so pred dobrim letom začeli tajno zasedati odcepitelji od Kranja, je bilo to sporočilo. Da pač niso zadovoljni s Kranjem. Legitimno? Vsekakor. Legalno? Niti ni bilo posebej preiskano in raziskano, kako se lahko kdo brez volitev proglasi za razlagalca teženj po odcepitvi in do danes ne zmore jasno povedati, kdo in koliko jih sledi pobudi, ki ji ni česa očitati.

Pa je najprej eni in potem dvema političarkama uspelo uničiti projekt z - nespametjo. S tistim, kar bi radi zdaj drugim "prodajali" - netransparentnostjo. Tu pa je treba sneti rokavice: človeška=politična neumnost nima meja. Projekti ob odcepitvi so bili naravnost tragični: anketa, ki jo plača kar podjetje glavne pobudnice....polomija v parlamentu.....nadaljevanje agonije napačnih ljudi na napačnih mestih.

Pomislite: očitek zaradi zavrnitve v parlamentu gre pa rez v sfero politične norosti ! Poslanke in poslanci so delovali - o ti groza - strankarsko. Ker so v parlamentu kot "božji odposlanci" in ne strankarski vojščaki? In ko nekaj strank podpre parlament, se odcepiteljici trkata po prsih zaradi podpore, ko pa večina povozi novo občino (in njune zamisli), je to v parlamentu narobe in zrelo za ustavno sodišče ipd.

Pa pustimo vse skupaj ob strani oziroma naj gre po vse naprej po poti kjer srečaš matematično resnico, da je 1000 od 10 000 dejansko 70 odstotkov! Smejali smo se, ampak to je del naše folklore. Take politike proizvajamo. In podobne: poslanca, ki beži pred tem, da bi moral podpreti lastno občino in nam v isti sapi zmore pojasniti ozadje (na primer) ameriških volitev?! Ali kranjske politične "prvake" (če bi sodili sami o sebi), ki so tiho ob odcepitvi dela Kranja, ker imajo (morda) svojo računico. In zamudijo zgodovinsko priložnost, da legitimnost svoje politične poti potrdijo takrat, ko je to treba.

Uničevanje lastnih projektov je pogost pojav. Ker projekti ne stojijo na temeljih ampak na - iluzijah. In pri tem smo priče lastnega smešenja politikov in zlasti političark, ki bi jutri vodili občino. Kaj občino, državo. Kaj državo - Evropo in širše.

Provincialnost nas teme v Kranju že desetletja. Smo sposobni mi tukaj in zdaj to preseči? Se lahko premaknemo vsaj malo naprej? Leto 2022 bo dalo odgovor. Ali vsaj potrdilo, da smo provinca. Politična.