Kranj. Provinca. Žal. Brez pretoka duha, brez kritične misli, brez novih idej. Je potem logično, če je lokalni medij dejansko osvežitev - dobra ali/in slaba, presodite sami. V tej zatohlosti novinarstva lokalnih veličin se nisem nikdar dobro počutil. Vedno sem iskal nekaj čemur se lahko reče "aktualno". Moji šefi s tem res niso imeli težav: forumskih zapisov nisem veliko ponudil...

Pa je prišel čas, ko je novinar postal novica. Tudi sam sem prispeval k temu, ko sem za občino+župana pač delal, ko sem odšel sam od sebe z Dnevnika in se odpovedal plači, odpravninam ipd. Nič nisem imel proti, če so me predalčkali in me še kamorkoli. A treba je slediti denarju: kdo na državni ravni posredno in neposredno plačuje "jančiče" na SIOL, kdo "požarje" in kdo "necenzurirane". Novinarji moramo na žalost tudi živeti, mene plačuje država že tri leta (najprej preko občine slabo leto, nato preko zavoda za zaposlovanje, zdaj preko pokojnine...)! Vsi ti "preiskovalni mediji" in bolj ali manj "rumeni" izdelki so pač v službi nekoga ali nečesa.

V Kranj prihaja za direktorja uprave=prvega uradnika občine - novinar. Izvorno in dejansko. Ki je bil žrtev politike, ker je pač (bil in je) na napačni strani - ali pa od nedelje na pravi! Njega so res skušali "ubiti" osebno in obenem še državni medij. Odmevalo je po Evropi, žal. Kajti z ene strani so levi vpili na pomoč, na drugi so desni pritiskali, da osvojijo čim več urednikov, novinarjev. "Pirkoviči" so najslabša obrtna podskupina te nesmiselne vojne kjer ni šlo več za nič drugega kot - interes. Zato je danes novinar postal direktor mestne uprave! On vsaj ima kam iti, njegovi stojijo za njim.

Dejansko pa klsičnega novinarstva ni več: splet je odplaknil klasiko in naplavil čas, ko smo vsi lahko novinarji in fotoreporterji in tako dalje. Vsak ima lahko svojo spletno stran (z mano vred) in svoj ventil, da se sprosti: hvali, zmerja, poroča, laže...To dokazuje propadla kranjska političarka, ki je nekaj ukradla Trmi in zraven še potvarja dejstva. Prav za to dandanašnji gre: novinarji smo postali novice. Kdo je čigav, je zdaj vprašanje. Ne, kdo dobro dela in komu verjameš in bereš in poslušaš.

Iluzij ni več: novinarji so postali uradniki, "biznismeni" in"plačanci". Nekaj je ostalo: na primer skoraj 15 milijonov klikov na Trmi. Kdo vam laže?

Miran Šubic, univ. dipl. novinar