Potemkinova vas je pojem za nekasj navideznega, kar naj bi prikazalo pravo resničnost. Dolga miza v Kranju je Potemkinova vas zato, ker je početje oblasti skrito za aktualna, modna gesla o okolju in dobrodelnosti. Katere edini proizvod je 70 vrečk izdelkov podjetja Žito kranjskim revežem. Preprosto: farsa in sramota in posmeh v času, ko so bližnjo okolico poplave prizadele, mi pa se gremo elitno požrtijo za elito, ki je merjena po političnem in kapitalskem vplivu, ne po dejanskem ugledu. O okoljskem prispevku nekega dogodka kamor se mnogi pripeljejo precej dlje od solate, ki jo strežejo, je bolje ne izgubljati besed. Ker je to samo farsa oziroma blefiranje za početja, ki smo jih razkrili: tam jedo in pijejo na naš račun, za naš denar. Pika. Dokazano.

Da neki lokalni direktorček, ki je kariero gradil kot gostilničar in postal zaupnik naše oblasti, lahko odstrani z dogodka nekega novinarja, je sramoten pečat kranjske sedanje oblasti. Seveda je šlo za novinarja, ki piše kot hoče (z ustavno pravico) in gre to na živce oblastnikom. Vedno bom stal za zapisanim, Dolga miza je dejansko ena sama kriza: vrednot in načel, najprej.

Dobrodelnost kajpak dobro dene tistim, ki s tem želijo ali že imajo poslne z javnim denarjem v Kranju. Če bi župan in vsi politični jedci in vsi ostali zmogli mirno iz svojih žepov plačati nek dogodek, bi nas to ne zanimalo. A smo jim vse to plačali mi. Z našim denarjem in to v mestu kjer nenehno slišimo, da denarja ni. Saja ga ni za napačne. In ga je dovolj za prave.

Sramotna razdelitev vreč revežem je nekaj drugega od javnosti predstavljene kulinarične parade, ki so jo bili do zdaj vsaj delno deležni socialno šibki. Z velikim pompom velikih besed, jasno. Letos pa so to postale vrečke pokrovitelja kar je degradacija dogodka, njegove vsebine in predvsem dobrodelnosti.

Ne, ni se svet podrl in vse to se je dogajalo, se dogaja in se še bo. Imam pa prekrasno vlogo: o tem nisem tiho. Ne da je moja zadnja, ne da presojam in razsojam. Da zapišem in za tem stojim.

Matjaž Rakovec je nedavno govoril na dogodku Združenih narodov. Kaj bi bilo, če bi povedal, da njegov "potrčko" dela selekcijo med novinarji, ki lahko poročajo o dogodku, ki je - po njunem - podlaga za to, da je Kranj "evropska destinacija odličnosti" kjer se masti politična oblast na strošek davkoplačevalcev, sekundirajo pa z javnim denarjem plačani poslovneži in kak državni direktor?

Verjetno bi mu ploskali, kajne?

Miran Šubic, ki sem prepričan, da so taki dogodki (tudi) dobri, če so pošteni. Dolga miza je nepošten dogodek in predstava kvazi elite, ki se nažira na naš račun....