Ljudje imamo vso pravico biti kritični do ukrepov, ki nam jih predpisujejo. Ljudje imamo možnost te ukrepe negirati. Problem pa je, ko to preraste v nasilje. Kajti na drugi strani ima vsak med nami pravico do tega, da ni ogrožen zaradi ravnanja drugega.

Kri je vsaj dvakrat tekla na kranjskem asfaltu, v samem središču mesta. Čeprav je treba počakati naj pojasnilo vseh okoliščin, nikoli ne bomo pristali na nasilje kot poračun za krizo z virusom. Da bodo eni tepli druge, ker imajo drugačen odnos do nošenja mask, na primer? Da me bo nekdo udaril, ker ga bom opozoril, da me morda ogroža njegov odnos do vladnih ukrepov?

Nesporno je do nasilja prišlo in policija ima vedno težko nalogo: dve inačici (vsaj), dva vpletena (vsaj) in....ni lahko!? Ampak: v obeh primerih je tekla kri. Na ulici, sredi varnega mesta, sredi našega okolja. In zato nas zanima, kolikokrat se je to še zgodilo, če se je.

Ljudje smo v času izolacij, omejitev ipd. vse tanjših živcev. Planemo hitro, težje se obvladamo in seveda je to stranski učinek številnih omejitev, ki nam jih odreja oblast. Toda: smemo reagirati tako, da "obračunamo" s tistim, ki nas "zadene v živec" s tem, da nas opozori na masko, ki je dandanes obvezna na ulicah Kranja?

Razmislek ponujamo, preden se zgodi kaj hujšega. In razmislek potrebujejo tudi tisti, ki skrbijo za red. No, ja: če ješ rogljiček brez maske, te že najdejo....