Kranj vsako leto v tem času praznuje svoj praznik. Če Slovenija "slavi" kulturo na dan smrti Prešerna, je Kranj "rešil" zadevo s tem, da slavi rojstvo...Smešno je samo to, da je Prešeren v Kranju umrl...

Pa kaj bi s to simboliko! Saj mi delimo vsako leto nagrade in priznanja. Gasilci in folklorne skupine so skoraj "rešeni" (vsi že kaj dobili...), od letos pa je demokracija in novost (najprej seveda sprožena na Trmi, si lastimo...), da nagrajence lahko predlaga vsak občan Kranja. Rezultat? Ravno tako o tem odloča politika. Famozna komisija v treh letih ni javno objavila niti enega zapisnika in pod to se podpiše Igor Velov....

Zoran Smiljanić ni edini Kranjčan, ki bi "moral" dobiti katero od pomembnejših nagrad. Veliko jih je še, ki so prezrti. Oziroma: niso gasilci in funkcionarji krajevnih skupnosti pa športnih društev pa...(z vsem spoštovanjem do vseh teh, jasno) in seveda niso "populistični" in ne "popularni" v smislu: "Dajmo no letos njega predlagat, ker je zaslužen za novo "motorko" in..."

Dokler bo politika tudi presojala o nagrajencih skozi politično rešeto, bo sistem deloval dalje. Trma zato predlaga, da o priznanjih odloča neko telo, ki bo vsaj malo odražalo vsebino tega procesa. Ki bo vsaj malo kranjsko po vsebini. Igor Velov in njegova skupina pa naj potem potrdijo...da ne bo kdo užaljen!

So rekli včasih, da na bojišču krogle vedno zadenejo napačne, po bitkah pa medalje prejmejo napačni. Primerjava: je to mesto končno sposobno nagraditi tiste, ki si to zaslužijo in Kranj predstavljajo /da ne zapišem promovirajo/ tudi onkraj naših plotov, ki so večinoma v glavah?

Nisem prepričan, da smo sposobni razumeti, da moramo kdaj nagraditi znane umetnike, podjetnike ipd. ali pa vrhunske zdravnike, na primer! Enega poznam, je mlad in silno ugleden že zdaj v svoji stroki. Letos je dobil veliko priznanje za svoje delo. On priznanja v svojem mestu ne bo dočakal dokler bodo Velov etc. "filter"!

Miran Šubic