"Preko vode do slobode..." nam je starejšim ostalo iz partizanskega filma, ki je nekoč bil "sveta krava" bivše države. Danes mladih seveda s takimi prijemi ne moreš voditi "žejnih preko vode", a voda je danes in jutri in za vse - vse bolj pomembna. Zato je zgodba o vodi za ministrico razlog, da omenimo tudi - Svobodo! Tisto z veliko začetnico, ki nam vlada.

Kako je mogoče, da brez plačila vnaprej ipd. pridejo kopat za vodo delavci javnega podjetja!? Podlaga je navadno plačan komunalni prispevek kar jamči, da je priključek in voda z njim v najlepšem redu. Mislite, da bi tudi vam zadoščalo, da na preprost načih "potegnejo" vodo do vaše parcele? Nisem prepričan.

Zato je zgodba o tem, kako javno podjetje v občinski lasti to naredi, poučna.Ker v njej slišim "petje telefonov" in jasnih "sporočil med vrsticami". Političnih, jasno. Posebej takrat, ko je junakinja zgodbe o vodi in Svobodi političarka, ki živi tu, med nami. Naša občanka si želi svoj legaliziran vikend objekt spremeniti v bolj znosen za bivanje. Zazidljivost ji ni uspela, država je rekla, da na njeni kmetijski parceli za zdaj ne bo zidave. Lokacije je, si dovolim pripomniti, fantastična.....

In ko je novinar dovolj tečen, se pojavijo papirji. To je treba priznati: danes nam jih ne morejo več skriti. Za vse nas so pač neizprosni. In zato je političarka, ki ureja slovensko infrastrukturo seveda povsem logično pod povečevalnim steklom samo in zgolj po eni plati: ali ravna tako kot moramo vsi? Dobro se namreč spomnimo njenih nastopov ob "aferi Orehek" kjer je prisegala na stroko, zakonitost ipd. Pa ne samo zdaj in v Kranju, to je mantra stranke, ki je vsrkala njeno strančico in kjer je dobila ministrstki stolček za nagrado.

Politiki in političarke imajo nešteto ugodnosti, zato oblast težko izpustijo iz rok. Ob tem pa se spomnimo poslancev, ki so odstopali zaradi sendviča ali zažitega alkohola za volanom ali...In spomnimo se vseh, ki so in imajo debelo kožo in se držijo funkcij in ugodnosti kot klopje.

Osebno privoščim Alenki in njeni druživi vikend in celo elektriko in vodo in... Terjam pa kot mnogi med nami vedno politično odgovornost za dejanja. Sploh v primeru, ko je odgovorna za državno infrastrukturo in mora dodatno paziti tudi pri njeni, osebni. Sum, ki se je izkazal na podlagi javnih dokumentov pa bi ob potrditvi spornih ravnanj seveda moral pomeniti samo nekaj: do vode se ne pride preko Svobode ampak s spoštovanjem vseh predpisov. Iluzija?

Miran Šubic, ki kot državljan seveda grešim in jih po glavi dobim....