Brez kakih olepšav: "kalibra" Matjaža Rakovca za župana še nismo imeli. Bili so to bolj ali manj politični povzpetniki oziroma ljudje, ki so se potrjevali prej kot trgovci z avti, na primer. Brez dodatnih olepšav: očitno gre mnogim marsikje na živce in zdaj je Janez Janša pokazal, zakaj njegova stranka "razbija" Kranj. Oprode kot Branko Grims ali Mateja Udovč so le okrasek podobe države kjer tretje mestno/občina v državi ob obisku šefa vlade in največje stranke in koalicije "odpade kot knof od ..."!

Tak rezultat je hudičevo slaba popotnica tudi Branku Grimsu, na videz veljaku SDS! Edini gorenjski poslanec te stranke je dobil bistveno bolj jasno sporočilo kot pa župan iz "rdeče"SD. Govorice, da šteje v stranki vse manj, so lahko lizike za njegove nasprotnike - dejanski rezultat pa je tudi jasen: Janša gre na dom k "svojemu" Mahniču...Kranj mu na misel ne pride. Ker v njem deluje njegova mestna SDS, ki Kranj vidi kot celovito in enotno občino, Janša pa bi ga (z Grimsom seveda) razbil.

Da je vsak obisk vlade političen, je jasno. Da ti obiski dejansko malo pomenijo, je logično. Šele volitve potem povedo, kaj kje bo in kdo bo kaj dobil in gradil. Ampak vmes je pa na vrsti "cukanje za rokav", ki ga v Kranju vsaj pri Janši ne bo. Ker Janše v Kranj ne bo. Pač pa je "postrojil za mizo" župane in ministra glede bolnišnice in kranjski bo moral biti zraven. Sladica morda tokrat sploh še ne bo na vrsti, zanesljivo pa bo na vrsti praktični prikaz "velikega vodje"...

Ko sem kot novinar in kot županov svetovalec nekoč nekaj razpredal o promociji Kranja in o tem, da smo se sami dolgo časa marginalizirali, nisem imel v mislih "PR sporočil do nezavesti" ampak zavedanje, kaj smo in kaj zmoremo najprej sami. Vse življenje sem prepričan, da zmoremo veliko. Nekoč so mi rekli, da moj klub ne bo nikdar v prvi ligi, zaprl sem jim usta.

V katero ligo nas skuša spraviti vodilna politika, ni pomembno. Ključna je neka druga odločitev ali hotenje, ki ga lahko snujemo na tem, da je kranjska politična scena z nekaj izjemami dosegla skupaj nekaj, kar smo prej pogrešali: ODLOČITEV ZA KRANJ KOT JE IN ZA NAPREDEK Z REKORDNIM PRORAČUNOM! Na tem je treba graditi in tu je temelj. Trmast človek tole piše, trma je gorenjska lastnost, trmo moramo gojiti in spodbujati - pa naj se Janez Janša dobro počuti v Gorenji vasi, kajne!

Kranj lahko zmaga samo, če je trmast Kranj trmastih ljudi. In ustvarjalnih. In naprednih. In pripadnih.

Miran Šubic, urednik Trme