Ker smo povabljeni na evropsko prvenstvo, bi morali biti čisto tiho in se veseliti, da po zlomu vaterpolske organizacije pred leti (sodišča so dala zapik bankrotu...) ta šport sploh še imamo. No, ja: imamo morda štiri klube in nekaj podružnic oziroma je to povsem obroben šport v smislu množičnosti. Smola ali sreča: Kranj je "prestolnica" vaterpola čeprav nam prvenstvo vzame tudi bližnji Kamnik...Toda mladina še vedno v našem mestu igra šport, ki ima zaradi odličnih bazenov odlične pogoje. Prav in dobro.

Da pa bi bil to še tisti šport, ki nas je nekoč prikoval ob letni bazen in smo gledali "jugoligo", bo težka. Kajti leta 2003 je kranjski vaterpolo lobi izsilil evropsko prvenstvo v Kranju in z obračunom med Hrvati in Srbi se je začel zato našega vaterpola: poboj med navijači, specialci na delu, pretepi pred kamerami ipd. ! Zgodilo se je tudi zato, ker so "bogovi kranjskega=slovenskega" vaterpola padli na glavo. Organizacija je bila taka, da so nas pljuvali in nas še od Triglava do....zaradi blamaže. Sam sem bil "v obroču" znotraj popolnoma zaprtega prizorišča kjer sem videl stvari, ki jih ne bi smel Kranj nikdar pozabiti.

Zdaj naj bi se veselili, ker so s prvenstva vrgli Ruse in bomo Slovenci zraven? Lahko se. Konec koncev ni slovenski vaterpolo nič kriv za okoliščine, ki so nastale. A obenem je veselje grenko, ker bomo igrali - na primer - z Izraelom. Vsaka primerjava odnosa do Rusije ali do Izraela glede urejanja razmer z orožjem, je še kako na mestu. Pa ne enačimo zločinov, še manj žrtev, še manj okoliščin. Le tekma z Izraelom ni in ne bo zmaga športa, prej poraz načelnosti.

Kranj mora vaterpolo (ob)držati. Kar so zafurali, so sami zafurali. Dokler se peni voda v bazenu, je to naš šport. Simbol Kranja pa ni (več). Kaj pa je? Košarka, ki je izpadla v drugo ligo kjer se je mučila desetletje? Nogomet s "tujsko legijo" igralcev, ki ima še upanje na preboj naprej ? Hokej (enako množičen kot vaterpolo), ki je podprvak Slovenije, a je to prej Potemkinova vas kranjske športne stvarnosti kot kaj drugega?

Ni naključje, da smo svetlobna leta za Celjem in Koprom in...kar se tiče kolektivnih športov. To je namreč odraz, kako pripadni smo jim in kako dobro delajo....