Spodaj podpisani je nekoč moral odgovarjati od zaslužku iz mestne blagajne. Za vsak cent. Na to sem izredno ponosen. Zato, ker nisem imel in nimam nič proti, če koga to zanima. Odgovore je dal tisti, ki me najel in plačal. Nihče se pri tem ni obotavljal. Nihče ni ničesar skrival. Kdo me je pa kam predalčkal, je njegova stvar. Tudi nimam nič proti.

Ko človek danes spremlja kaj počne direktor nekega kranjskega javnega zavoda z javnostjo in javnim denarjem, ne sklepa ničesar. Samo z dejstvi se ukvarja. Vsa ta dejstva pomenijo javni denar. Kot v mojem primeru in v primeru - na primer - zunanje sodelavke istega zavoda za katere delo, pogodbo ipd. za zdaj manjka dokazilo, ki sem ga sam lahko predložil. Da ne bo hinavščine: mnogi od teh postopkov so čista formalnost in se jih preigrava tako ali drugače. Ampak veljajo. Za vse. Tudi za gospoda, ki mesece ne zmore pravih odgovorov. Ker ne zna? Noče? Ali mu je tako naročeno?

Trma bo zgodbo pripeljala do konca. Kajti (razen molka, ki pomeni kršitev predpisov glede dostopa do informacij javnega značaja) mi ničesar ne trdimo, ne obtožujemo. Pač pa sprašujemo. In to znamo, brez dvoma. Kdor še skuša kranjsko javnost peljati "žejno čez vodo", lahko to mirno počne. Prej ali slej bodo odgovori na dlani. In naše poslanstvo opravljeno.

Po Novem letu najavljamo eno prav tako zanimivo zgodbo. Zopet gre in je šlo za javni denar in številke so precej višje in ravnanja precej bolj zapletena. S tem Trma ostaja zvesta sama sebi. In da zopet ne bo hinavščine: tudi mi udarimo mimo, kaj pozabimo, se česa ne lotimo ipd. Ampak zaradi tega nikdar nikomur nismo nič dolžni. In nam ni nihče ničesar dolžan.

VPRAŠANJA SO BISTVO NOVINARSTVA. ODGOVORI PA JIH DOPOLNJUJEJO. KADAR JIH NE, SMO DODATNO TEČNI IN VZTRAJNI.

TRMASTI!

Miran Šubic, univ. dipl. novinar - urednik in ustanovitelj Trma.si

ps

In ne skrbite...razpletla se bo na moč podobna zgodba o poletnih dnevih našega predsednika vlade kjer smo zavzeli povsem enako držo: sprašujemo. Do konca = do odgovora.