Imamo najboljšega župana po osamosvojitvi. Brez (javno odkritih) afer je v treh letih naredil toliko kot ni uspelo nobenemu pred njim: nova šola pri gaju, nova telovadnica na Planini, nov vrtec v Bitnjah in tako dalje. Pa premik pri poslovno coni Hrastje in prenovljena nekdanja gradbena šola za novo glasbeno šolo. Pa gradnja dnevnega centra za starejše. Pa luči nad športnim centrom. Pa dobljena bitka v parlkamentu in mestnem svetu za enoten Kranj. Pa uspešno krmarjenje brez uradne koalicije s sprejetimi rekordnimi proračuni.

Majaž Rakovec bo prihodnje leto pospešeno rezal trakove novih pridobitev. Če bo Kranju pridobil regijsko bolnišnico, bo to samo potrditev, da bo župan zanesljivo še štiri leta. Kako bo ravnal do volitev (podpra volivcev, lastna lista, širše zavezništvo) celo ni tako pomembno kot se je zdelo še nedavno. Preprosto zato, ker je grehov (zlasti kadrovskih) manj kot izrazito dobrih potez.

Mu lezemo v ... s čestitko? Ne, realni smo. Na nasprotni strani se mora na volitvah pojaviti res močna osebnost. Občinski uradnik mu ne bo kos. Pogreta župa v podobi kakega "oživelega" politika ni nikdar tako okusna kot si kdo predstavlja. Aduti iz rokava v podobi priljubljenega državnega uradnika Andreja Štera, so redki - a možni. Potem bo btika za stolček vsaj zanimiva. A Rakovec se je kot novinec politiki izkazal s taktiko, tehniko in učinkovitostjo (če zapišemo po nogometno).

Stara resnica je, da župan potrebuje najmanj dva mandata za premik nekega sistema kot je občina. Kranj se je premaknil, a duhovno smo še vedno provinca. Lokalni /tudi županovi/ "šerifi" na Slovenskem trgu in blizu njega mu zbijajo kredibilnost, a so njegovo delo, ni dvoma. Če bo ob novih pridobitvah skozi Kranj zapihal tudi prepih v duhovnem pogledu, bomo morda počasi odvrgli zatohlo provincialnost. A za to je pa potrebno več kot mandat župana.

Gremo na lučke, lučke...