V petek so maske padle: država se je z občino vred ustrašila Orehka in je tire speljala mimo. To je vsa resnica, ki jo lahko katerakoli političarka zavija v celofan laži in sprenevedanj. Ljudje so branili svoje domove. Enotno. Kar je najlepše in najboljše: ne samo s čustvi, s podatki, znanjem, sposobnostmi. Ko gre za lasten dom, vsakdo stori vse, da ga reši. Nobene obljube o plačilih ne zaležejo. Orehek je primer, ki bo šel v kranjsko zgodovino zato, ker je zmaga tako popolna, jasna, nedvoumna.

Popoldne sem doživel klic nekoga, ki ga od nekdaj zelo cenim. Ki mi je v življenju ogromno pomagal. Ne morda toliko meni osebno kot nečemu kar je bila takrat pomembna vsebina mojega življenja. Njegov prispevek je še zdaj tako velik, da bi si v Kranju zaslužil spomenik pred vsemi "Prešernovimi sodobniki" in drugimi izumi politike tega časa. Njegov klic je bil jasno sporočilo nekoga, ki živi na Orehku: "Hvala za tvoj prispevek pri tem, kar se je dogajalo!"

Zamislil sem se. Res je: Trma je bila prvi medij, ki se je odzval. Bili smo samo kepa, ki se je odvalila v dolino in postala plaz. Sam sem od začetka razumel, da boj za lipo na Orehku ni kaprica posameznikov, ki se le za svoje hiše bojijo. Bil je nekaj več: šlo je za odziv in zoperstavljanje politiki. Ker ponavljam: kdor trdi, da le stroka riše železniške tire, laže ali pa pojma nima. Pa bila to ministrica ali njena četa strokovnjakov. Ki so v manj kot mesecu dni prej pozabljeno traso naredili za najboljšo, ocenili (?) vse objekte, ki bi padli (prej so trdili, da sploh ni jasno, koliko...) in vse to pretvorili v milijone in končno (o)ceno. Ko so Kranj prosili za "smernice" prejšnji, na nož pričakani inačici, ni bilo govora o kaki Ljubljanski cesti in tirih pod njo..In zato je Trma toliko bolj vneto spremljala celotno zgodbo do razpleta, ko ministrica pride v športnih copatih pred javnost in - pomislite - zdaj ona miri ljudi na Orehku in se opravičuje zaradi "dezinformacij". In predstavniki občine ne smejo biti zraven...novo ponižanje za Kranj.

Klic z Orehka mi je ta film zavrtel. Ponosen sem, da se je klic zgodil. Ni prišel od tistih, ki so stali v prvi vrsti obrambe Orehka - a dejansko so tam stali vsi. Taki klici so človeška plat. Novinarji smo osovražena bitja, ki pač redko doživimo empatijo. Morda mnogim novinarjem tudi ni ravno lastna. Meni je ta klic plačilo, preplačilo. Je več kot novinar lahko kadarkoli dobi za tisto, kar dela. Sem upokojen novinar, ki sem v pol leta "odkril" posilstvo okolja v Besnici in na Orehku. Rezultat? Ne, ne slavim nobene zmage. Rezultat je - klic. Hvala zanj, ker ga smatram kot iskreno dejanje človeka, ki ga cenim.

Labodji spev Trme je to. Po ducat letih trmarjenja sta Besnica in Orehek vrh tega kar lahko nek medij stori. Naše pisanje nim nobenih zaslug, dobi pa klic, ki pomeni vse. In samo za to gre: da smo ljudje.

Miran Šubic, urednik in ustanovitelj Trma.si

3.06.2023

PS

V Kranju oblast tako rada objavlja fotografije posajenih dreves. Naj se z ministrico vred slikajo pod lipo, ki so jo na Orehku rešili ljudje sami.....