Oprostite, priznam: na živce mi gre, ko moram vsak dan brati o dalmnatinskih itd. pevkah in pevcih ipd. v naših medijih. Da o tem, kaj počne njihov glavni kockasti nogometaš, ne dodajam. Danes sem (čisto zaradi firbca) pogledal, ali so kaj obvestili svojo javnost o tem, da je Slovenija postala članica varnostnega dveta OZN!?

"Jok, brate - odpade!" je znan stavek iz slovenskega filma, ko smo bili še uradno bratje v bivši državi. Pa velja tudi za dandanašnji: nisem našel novice o hrvaškem sosedu, ki je zabeležil diplomatski uspeh kot ga ni veliko držav s teh prostorov. Skratka: Tanja Fajon morda ni Severina, a danes je prva dama politike "na Balkanu in širše" ali"v srednji Evropi in širše". Pa nas sosedje lepo prezrejo....

Če bi zapisal, da mi je hudo, bi se zlagal. Prepustim medijski presoji, kaj je zanje zanimivo. Seveda pa se ob tem kar jezno spomnim, kako mi Severine in Modriće in Hajduke in Diname ipd. "po božje častimo". Pa nimam nič proti zabavljačem z žogo ali glasom, kje pa. O okusih se ne razpravlja, kajne? Podložništvo medijskih urednikov v Sloveniji do hrvaške glasbene, športne ipd. estrade pa je resnično že mučno. Pa saj potem ni čudno, da jih ne manjka pri nas, ki bodo pljunili na dosežek diplomacije lastne države, kajne? In če dnevno pišejo kateri hrvaški pevec tepe ženo in če zraven dodajamo še srceparajoče ljubezenske scene iz lepe njihove, je potem čudno, da se nam posmehujejo tudi tako, da - molčijo?!

Zato danes zaman iščem udarno vest o Sloveniji pri sosedih. Jih boli naš uspeh ali pa so preprosto preveč zaverovani vase kar je itak od nekdaj njihova lastnost? Tudi ni pomembno. Pomembno je, da je slovenska državna politika enkrat pokazala svetu, kako se rečem streže tudi v diplomaciji. Pa če je treba za to posvojiti opico, kajne?

Rad imam lepe pesmi, šel bom poslušat eno njihovih pevk, ki sem jo nekoč osebno spoznal. Sem hinavski? Ne, teh stvari ne smemo mešati, glasba naj nas še naprej povezuje kjerkoli in kadarkoli. Bi si pa želel, da bi bila vsaj danes Tanja Fajon toikokrat omenjena vsaj v Sloveniji kot - Severina......

Miran Šubic, ki cenim sosede.