Slovenec, ki je Čeh, je vrgel tisto ploščato reč dlje od vseh in vzel zlato kolajno. Prej je Roglič oblekel rumeno majico na elitni dirki, vsem pa je še vzež spomin na rožnato Pogačarja v Italiji. Noči so krajše zaradi Dončića, vmes pa človek gleda še tenis iz Pariza in tako dalje in tako naprej. Odbojkarji "tepejo" vse po vrsti. Težko je - a bo še težje!

To poletje (in tudi že ob koncu pomladi) bo slovenski navijač trpel: le kako bomo zdržali napetosti, ki jih obljubljajo Šeško in Oblak in ostali žogobrcarji? Vsaj Monakovo v Nemčiji bo za en dan zavzela Slovenija, da o Srbih ne pišem....Potem ne gre pozabiti Olimpijskih iger in naših adutov Parizu! In smes za mnoge še sladko mučenje s Tourom in biciklisti, ki nam jih zavoda ves svet.

Trenutno imamo športnice in športnike, ki so v svetovnem vrhu. Pa saj smo vedno imeli koga, ampak zdaj je to kar "množičen pojav". Kolajne pobiramo v kraljici športov, ameriške spektakle začini Slovenec, plezalka je sama zase svetovna velesila in potem so tu še presenečenja, ki so vedno najbolj sladka tudi v športu. Za navijača pred malim ekranom pa je magnet še Wimbledon in...saj ne znamo našteti vsega. Da smo na olimpijskih igrah v igrah z žogo, je senzacija!

Ko potem "moram" gledati slovenceljstvo naše politike in mi v nos butne zatohlost kranjske politične scene, je dojemanje prepoznavnosti toliko bolj zahtevna stvar. Rad bi, da bi v gospodarstvu in kulturi in kjerkoli bili enako uspešni in marsikje smo. Šport pa z medijsko podporo dejansko poseka vse: Slovenija je svetovni fenomen, je športni čudež, je neprestan čudežni vrelec rezultatov, uspehov, kolajn.

Ste opazili, da sem zdržal in nič napisal o majhnosti naše države v geografskem smislu ipd.? Ker je to samo izgovor. Ne, mi smo veliki, marsikje največji zaradi naših izrednih ljudi in njihovih uspehov, talenta in garanja. Zato si drznem pripisati /kar res novinarji radi počnemo, a jaz - upam - da ne../ nasvet: TUDI KO NE BO ŠLO, TUDI OB RAZOČARANJIH TEGA POLETJA BODIMO VELIKI, NAJVEČJI PO PRIPADNOSTI IN KULTURI DOJEMANJA (NE)USPEHOV! V nobenem primeru ne razbijte televizorja...

Miran Šubic, kavčar,

ki sem ob tem pisanju iskal delež Kranjčank in Kranjčanov...Ni mi šlo najbolje od peresa kot se reče. Žal smo samo še igralci stranskih vlog na tem veličastnem odru. A sem se takoj potolažil: imamo tudi mi železo v ognju, imamo človeka, ki smo mu plačali 3000 njegovih fotografij...Po čem je zanesljivo izjemen? Po tem, da javno še ni priznal napake. In ima izredno hudo konkurenco doma in po svetu. A je res "špica"....