Jože Trobec je slikar, karikaturist, stripar. Narisal je strip o Prešernu in zgodil se je še eden v vrsti "striptizov" naše kulture. Namesto, da bi bil to pozornosti vreden dogodek, je to pač je slačenje naše kulturne stvarnosti: strip komaj najdem v programu, ki ga - pomislite - najavlja ZAVOD ZA TURIZEM IN KULTURO KRANJ. Gorenjski muzej kjer je strip dejansko dobil podlago, je nekaj sto metrov stran. Pa kaj! In koliko stran je občina kjer se delijo plakete in nagrade za kulturnike? O stripu, ki je izšel v tem času prešernosti (?), ujete v virusni okviru, niti besedice na straneh občine in mesta, ki se imenuje - Prešernovo.... Vse to v okolju kjer je zavodov za kulturo in galerij nagrajencev ipd. več kot pa dejanj, kot je strip Jožeta Trobca, ki je nekoč (1984,Sarajevo) Kranj že proslavil....

Zatohla ujetost kranjske kulturne scene je najboljše pojasnilo, ki ga je slikovito opisal stripar Zoran Smiljanić, ki za svoja dela prejema priznanja, v Kranju se nam o njem ne sanja. Ker sem sam (pod)povprečen poznavalec, si upam dvomiti: ali ni takih izjemnih ljudi med nami še več? Ali ni še več tistih, ki ne rinejo v prve vrste? Ali pa je več takih, ki so v kulturi našli biznis zase in svoj krog?

Prav je, da risbe dijakinj srednje šole najdejo mesto pred knjižnico. Ker je to rezultat promocije kulture. Ki jo v šoli zmorejo, naše kulturne ustanove pa ne. Ali pa je nočejo? Namesto, da bi Kranj danes krasile podobe ali izvlečki iz stripa o Prešernu, je ta izjemni dogodek pristal na obrobju dojemanja, kaj nas lahko dejansko - predstavi. Domišljam si, da bi medij kot je Trma moral dobiti prijazno vabilo na virtualno novinarsko konferenco kjer bi strip o Prešernu predstavili. Pa če je to pretežko, potem bi pač morali prejeli celo goro gradiva o novosti, ki bi jo rad kupil....za spomin, za popestritev domače knjižnice...Na strani muzeja zvem, da je cena 14,70 evra in ga lahko kupim - saj ne boste verjeli - "v vseh naših muzejskih hišah" (3 v središču Kranja....). Ne pa - na primer - v prostoru ZAVODA ZA TURIZEM IN KULTURO ALI V LAYERJEVI HIŠI ALI V KAKI KNJIGARNI SREDI MESTA ALI...Torej, dragi Slovenec in Slovenka: če želiš nov, izviren in (laična ocena) odličen strip, pridi mimo občinskih meja v Kranj v tri izpostave Gorenjskega muzeja...Noro!!!!!

V Prešernovih časih ga niso vsi razumeli, še manj hoteli. Razumljivo. Je razumljivo, da smo tudi mi zdaj vrtičkarski, zaplankani, ozki....? Zoran Smiljanić je o Kranju kjer živi in ustvarja, rekel: MESTO ŠTEVILNIH NADARJENIH POSAMEZNIKOV IN PROVINCIALNE SKUPNOSTI!"