Ko sem pred skoraj točno desetletjem iskal opis ali ime za spletnik, ki ga berete, sem imel neverjetno srečo. Našel sem pojem, ki je lahko v dobrem in slabem vedno s človekom. Trma v slabem in dobrem namreč opisuje ljudi, ki tukaj živimo. Naj ne bom neskromen: opisuje tudi mene in zato sem vedno znova vesel, da sem (svojo) lastnost pretočil v ime, vsebino, delovanje...

Doživel sem kolajne Tine Maze. Doživljam Rogliča, Pogačarja. Doživljam Dončića in še mnoge druge. Slovenski športni fenomen deluje. Ko se vase in v morje potopi Artnikova, ko je od veverice hitrejša Garnbretova, ko skoči v zrak Gajser, ko..Živim v času, ko Slovenija zna osupniti svet. Pozitivno!

Želim verjeti, da jih vodi gor in naprej tudi - trma. Tista človeška, ki vedno znova sporoča samo eno: ne bom odnehal(a), ne bom klonil(a). Domišljav sem in si jo tudi sam vzamem en ščepec vsak dan. A sem tudi prepričan, da si jo mora vzeti vsak in vsi mi, ker trma pove vse o meni, tebi, o vseh in vsakem. Trma je danes kolesar, jutri pa kdo drug - ta dežela trmastih je nesporno sposobna ustvarjati enormne količine te lastnosti v ogromnem številu ljudi.

Nič me ne moti, če se najdejo taki, ki bi radi ob teh vznesenih občutkih zmage in zmagovalcev dodajali malo svojih "modrosti". Splet prenese vse, celo tole mojo in našo in vašo Trmo in trmo. Moč tistih, ki s(m)o trmasti je ravno v tem, da se trme morda sploh ne zavedamo. Kako naj bi se je zavedali tisti, ki premikajo meje in opozarjajo svet nase, na nas, na Slovenijo? Nimajo časa za to, oni s trmo in za trmo živijo in iz tega vsega pride potem Zdravljica.

Živim(o) v izjemnem času trmastih zmag trmastih ljudi. Zato si dovolim zapisati, da malo prave trme želim tudi tistim, ki je ne premorejo ali pa jih druge lastnosti in občutja krivijo hrbtenice, da so upogljivi in skrotovičeni. Tudi oni so morda trmasti v nasprotno smer, z njimi je treba strpno živeti.

Kajti zmag in kolajn in dvignjenih rok potrebujemo, ker so to dokazi slovenske trme. Brez nje - v to sem pa prepričan trmasto do konca - ne bi bili to kar smo. Trmasti in zmagovalni.

Miran Šubic, Trmator

ps

Kdor je kadarkoli doživel šport, ta zagotovo ve: zmagovati znamo vsi, izgubljati pač ne. Bodimo trmasti tudi, ko nam ne gre. Ker bo potem prej ali slej šlo. Do zmag, trmastih zmag.