Tragika Kranja je, da nas bolj poznajo po Branku Grimsu kot po čem ali kom drugem. Ker sva soseda iz mladosti, lahko mirno zapišem: Branko je bil Primskovljan brez kake posebnosti. Priznam: rad je hodil v cerkev k "šmarnicam", jaz pa ne in še nekaj: rabutati njihove res najboljše češnje je bilo za mularijo "obvezno početje". Se opravičujem...

Ko sem gledal včeraj, kako mu gre na jok ob tem, da je dobil zaušnico (padel je Grimsov zakon o RTV, ki je veljal do zdaj...), nisem mogel verjeti, da politik s tako kilometrino krivca najde (poleg medijev, jasno...kjer pozabi na "desni desant na TV SLO") v - nevednih volivcih in volivkah. Ki s(m)o tako zabiti, da ne zmoremo prepoznati biserov, ki nam jih ponujata Janša&Grims!? Odločitev je bila skoraj - dvotretjinska, plebiscitarna. In ob tem jokcanju o odločitvi (kdo je že bil sklicatelj? kdo je bil dolžan ljudem dati prave razloge za proti - nevedni pa so izbrali za...) politika, se je Branko Grims zatekel v nekaj, kar pa je nevarno: na dan je potegnil Nemčijo 1933! In seveda slutnjo nacizma in posledic tudi. Mogoče je mislil na čas do aprila, ko je večni šef ene stranke vladal Sloveniji in Branko klečeplazil pod njim kot že desetletja?

Branko je pozabil, da je potem prišlo leto 1941 in je nekdo na teh prostorih dal nase kapo z zanj tako sovražno zvezdo, drugi pa švabsko čelado ali kar je k njej sodilo. Pa sta bila morda soseda, celo brata, vsekakor Slovenca. Branko Grims ne more preboleti, da so zmagali tisti z zvezdo (njihovo početje zmagovalcev je za marsikaj vredno obsodbe, o tem ni dvoma), tisti z zgornjega plakata (je posnetek plakata domačih izdajalcev iz 1941 - 1945) pa so postali poraženci. Ne za Branka, za ves svet in Slovenke in Slovence, ki temu dejstvu sledimo.

Jutri mi bo Branko Grims in SDS in še kdo ponudil - kandidata za župana. Politik Grims ga je kot goba že vsrkal v svoje ideološko telo, ga že obvladuje in preko njega bo še naprej ali bomo še naprej "nevedno ljudstvo", če ne bomo sledili Janši, Grimsu ipd. Ker imamo demokracijo, lahko vsak voli kogar hoče in prav je tako. Jaz nočem živeti v mestu, ki ga obvladuje nekdo, ki po plebiscitarno visokem porazu za krivce najde ljudi, ki so volili in seveda - zmagovalce. Podoba s prikrajanjem porazov v zgodovini izdajalcev, je kar sama po sebi logična.

Kranj je mesto, ki zmore sožitje z vsemi. Z albanskimi priseljenci (ki so zdaj tarče Bajca&SDS&Grimsa v bitki za vsak glas) in z nevedneži, ki so Janšo&Grimsa letos na vseh volitvah soočali z dejstvi, številkami, izidi. Z rdečimi, črnimi in brezbarvnimi v političnem smislu in z vsemi, ki si ne želimo da nam Branko prodaja 1933, ker je potem prišlo 1941 in tudi 1945 in vsa leta za tem.

KRANJ JE MESTO, KI NOČE VLADARJA V PODOBI POLITIKA, KI IMA LASTNE LJUDI ZA NEVEDNE!

Miran Šubic, Kranjčan