Trma.si objavlja ekskluzivno del gradiva o okoli 100 milijonski naložbi pri Zgornji Besnici kjer naj bi nastala smučarska dvorana in hoteli ipd. NI ZNANO, KDO BI JO FINANCIRAL, NI ZNANA KONČNA VREDNOST, OPIS JE NA TREH STRANEH TEKSTA - A JE KRANJSKA OBLAST KLJUB TEMU IZVEDLA POMEMBNE KORAKE PRI SPREMEMBI OBČINSKEGA PROSTORSKEGA NAČRTA. URADNIKI RAKOVČEVE OBLASTI KAR SAMI "SVETUJEJO", KAKO DOSEČI SPREMEMBE V PROSTORU, KOGA MORAJO POBUDNIKI ANGAŽIRATI, KAKO JE MOGOČE ODSTRANITI KAKO OVIRO PRI SOAGLASJIH.... Kako je to mogoče ob javnosti popolnoma neznanem projektu kjer celo ob občinskih zapisnikih NI IMEN POBUDNIKOV. KDO JIH SKRIVA IN ZAKAJ?

Občinski urad za prostor tako "svetuje", da naj se objekti umestijo tako, da bo možno neko soglasje....na istem sestanku lani novembra pa je tudi predlagano, koga naj pobudniki "angažirajo" sebi v prid ali - občini v prid!? NA EDINEM JAVNOSTI DOSTOPNEM PROJEKTU (NAŠI ODLOMKI SO IZ NJEGA) JE TUDI PODATEK O TISTIH, KI STA DOSTOPNA ZA POJASNILA. STA POBUDNIKA ALI VLAGATELJA ALI...NI MOGOČE RAZBRATI, KER DOKUMENT NIMA NOBENEGA PODPISNIKA.

1.

Edo Oblak iz Poljanske doline se ukvarja z lesom in ni bil pripravljen povedati nič o projektu "smučarija v dvorani pod Joštom": VSE ZDAJ UREJA OBČINA. PREZGODAJ JE GOVORITI O ČEMERKOLI.

2.

Tomaž Knific iz Prebačevega se ukvarja s servisiranjem smuči: "Nič konkretnega ne morem povedati, projekt prinaša mnogo dobrega Kranju. A še niso znani točni okviri, zadeva se spreminja. Izhodiščna vrednost je bila 150 milijonov evrov. Ne morem vam povedati, kdo bo to plačal, vlagateljev ne morem razkrivati. Sam sem smučarski navdušenec, to bili dobro za vse. Z lastniki zemljišč kjer naj bi to nastalo pa se še nismo, a se bomo srečali."

3.

Lastnik (ni iz Besnice) enega večjih delov bodočega smučarskega raja pod Joštom, je bil ogorčen: "Ničesar konkretnega še ne vemo. A takoj povem: odločno sem proti! Sem ljubitelj narave, naši gozdovi so že generacije v naši lasti in tragično je, da nas preden so začeli z aktivnostmi nihče ni ničesar vprašal in še manj pojasnil. Kako so take spremembe prostorskih aktov mogoče brez vključenosti lastnikov, ne vem. Angažiral sem odvetnika, vrtanja na naših parcelah nismo dovolili..." Drugi lastnik je pojasnil, da je odločno proti projektu, ker to okolje tega ne prenese in bi bil poseg v naravo drastičen. Začuden je nad vrtinami, ki se že vrtajo po zemljiščih, ki so v lasti zasebnikov.

4.

Poseg v prostor pri Besnici seveda ni le stvar lastnikov zemljišč. Je zadeva širše skupnosti in tistih, ki ob posegih v okolje navadno povedo svoje mnenje: naravovarstveniki, okoliški prebivalci in tako naprej. ODGOVORE O POBUDNIKIH IPD. OD MO KRANJ ŠE ČAKAMO, A NEKAJ JE NESPORNO: OBČINSKA UPRAVA IN VODSTVO PROJEKT PODPIRAJO, PRI NJEM SODELUJEJO. JE TOREJ NJIM ZNANO, KDO IMA INTERES IN DENAR ZA TAK POSEG_? Samo kot stranska (ne)pomembna okoliščina: mestna uprava po volji župana za lokacijo svojih srečanj uporablja gostinski objekt na Joštu, ki ga vodi osebni prijatelj Matjaža Rakovca! To ni kako namigovanje na morebitne interese kogarkoli, je pa dejstvo!