Rezultat je odličen: Slovenijo v varnostnem svetu OZN podpira 153 držav od 191 držav, ki so glasovale. Na prst prešteto skoraj štiri petine....Smo končno zadovoljni in ponosni, ker je to pomembna zunanjepolitična zmaga? Kakor kdo in kje in zakaj...

Sam sem prepričan, da zaradi tega ne bom bolje živel - a tak kriterij je demagogija: leta 1991 smo si izborili samostojnost in suverenost, danes smo (zopet) članica VS OZN. Zato je treba vsem, ki so na tem delali, čestitati. In posebej Tanji Fajon, ki je odgovorna za kandidaturo, kampanjo in njen rezultat.

Seveda pa je tak uspeh Golobove vlade razlog za žalost pri mnogih: ni jih malo, ki bi dali vse, da vladi ne bi uspelo. Pa je zraven pomagala tudi predsednica parlamenta pa naj piše kdo kar hoče. Pa še mnogi! Zato je tak uspeh naš, slovenski. Kdor ga ne more sprejeti, je podoben poražencem iz RTV hiše, ki se nista mogla dostojno posloviti. In se morda še ne bosta.

Želim si, da bi Janez Janša zmogel čestitko. V času njegove vlade se je proces začel, danes smo zmagali in po logiki ima tudi on zasluge za vse skupaj. Čeprav je vmes seveda trosil tudi drugačne "ocene", da o nekoč ministru Dimitriju Ruplu ne pišem: leta naredijo svoje, gospod je predlagal, da se odpovemo kandidaturi v korist Ukrajine....Adijo pamet!

Morda je eden problemov naše nacionalne nravi v tem, da v vsaki zmagi iščemo dlako v jajcu. Da naredimo vedno nek harakiri sami sebi. Da so mnogi med nami pripravljeni omalovaževati skupen uspeh, če je pod njim podpisak kak njim napačen politik. O Tanji Fajon ima lahko vsak svoje mnenje in prav je tako: njena današnja zmaga pa je dokaz, da zna in zmore.

Svet nas je ocenil kot prave za vrhovno telo skupnosti velike večine držav. Ponižno prosim, da se še mi sami tako ocenimo in smatramo in se veselimo. Naše zmage morda niso pogoste, a so toliko bolj pomembne....

Miran Šubic, ki sem stalen in nestalen, a vesel...

ps

Ob 17.42 se je zganil tudi Janšev medij...so veseli?