Se spomnite enega samega znanega kranjskega smučarja, smučarke? Težka naloga, posebej za tiste, ki nis(m)o ravno poznavalci! Kravevc pa pred nosom, Stari vrh streljaj proč in....? Zakaj so včasih smučali bolje, zakaj smo imeli vrhunske tekmovalce, tekmovalke kot je bila - zadnja - Mojca Dežman.

Odgovor leži v počitnicah. Zimskih. So se že začele. Koliko otrok lahko smuča? Katera družina si lahko na dan privošči (približno) 100 evrov in več stroškov? Zato je smučanje (tudi kranjsko) samo navidezno še "slovenski narodni šport". Kako, če pa narod vse težje smuča, ker ni denarja? Zime nam na bližnje vzpetine trosijo vse manj snega, praktično ni pogojev za kaj več. A smo včasih smuči dobili v šoli, tečajev je bilo ogromno, šole v naravi so marsikoga naučile smučanja. Vsaj osnov, vsaj tiste začetne "zastrupljenosti" ni manjkalo.

Danes smučati preprosto ne (z)moremo. Počitnice so postale "biznis" za številne, ki sicer ponujajo za naše otroke marsikaj, prosti čas je postal posel. Za tiste, ki to zmorejo. Vsaj 50 evrov na teden je potrebno odšteti tudi za te dejavnosti. In vsi ostali? Velika množica? Morda na drsalke, drugače pa na ulico, pred računalnik, teve ekran. In potem pravimo, da je naša mladina "zakrnela", da se ne giblje, da nič ne počne, da...?

Smučarska pismenost je za Gorenjsko vendarle nujnost. Ste morda odkrili kako šolsko ali občinsko pobudo, da bi se to zgodilo tudi v praksi? Da bi ta teden na sposojeni opremi mnogi spoznavali smučarijo in smučarske radosti zastonj ali za malo denarja? No, imamo županov veleslalom, če komu kaj manjka?! In med počitnicami so otroci (velika večina) prepuščeni sami sebi. Ker vse ostalo pač (preveč) stane in je kriza in sploh. V posmeh so zasnežena smučišča kjer žičničarji in ostali tožijo, kako je slab obisk. Da bi pa sami kaj storili, da bi privabili (bodoče) uporabnike njihovih storitev, je preveč.

Smučarski Kranj je torej utvara. Kot še marsikaj. Če bi koga vprašali, zakaj je temu tako, bi bržkone slišali od šolnikov, da nimajo denarja in od občine, da "to ni njihova vloga"! Na dvorišču osnovne šole v Kranju sem zagledal skupino fantov na tekaških smučeh. Ura športne vzgoje! Imajo srečo, da imajo tako dvorišče? Ne, smolo: radi bi imeli telovadnico, a je že leta in leta čakajo zaman. In tako pozimi njihovo vadišče dobi tekaško progo, če je zima prava.

Počitnice= smučanje? Ne,v Kranju žal ne.