Tirana? Ta rana nas bo dolgo pekla. Ker ljudje v teh časih pričakujemo kruha in vsaj malo iger. V tem primeru: igre. In žoge. Zato smo tako veseli, če Triglav kot v zgodbi o Davidu in Golijatu premaga bogati in močni štajerski, primorski klub. To isto poslanstvo imajo vse slovenske reprezentance, nogometna pa ga je pripeljala do vrhunca na EP v Belgiji/Nizozemski, na SP v Južni Koreji in Južni Afriki. Vedno tudi z gorenjskim in kranjskim pridihom od Pavlina do četverice, ki je orala Tirano.

In če smo ljudje tako hvaležni za vsak gol in vsak uspeh, je treba včasih vendarle ohraniti trezno glavo in reči jasno in glasno: "Čeferin + Stojanovič + Kitič + vsi podobni - dovolj je bilo!" Neuspeh namreč še zdaleč ni v enem golu, je v procesu od dirigirane izvolitve dirigiranega predsednika dirigiranega okolja in lobijev. Nato je prišel dirigirani ljubljanski selektor z dirigirano karizmo, ki je dejansko nima. Vmes pa je še neizpolnjena obljuba o boljšem jutri klubskega nogometa, da o polomiji z izgradnjo trening kampa in poslovne stavbe na Brdu ne pišemo. Vse to je prineslo dejstvo, da je Tirana živa rana na nogometnem telesu kjer je odpovedala glava. Po čem si bomo zapomnili Čeferinovo oblast? Po igrah v zakulisju in plod tega je selektor, ki v blato pošlje "težke igralce"!? Pa saj vsak trener v zadnji ligi ve, da je za nogomet v blatu potreben hiter prenos žoge, veliko teka, hitrost. Kampl in Cvijanovič kot odlična igralc v formi sta obsedela na klopi, nas pa je reševal Mirnes Šišič!? Ponesrečeni Mertelj je bil žal le žrtev strokovnih zablod in temeljnega greha: ta skupina igralcev nima medsebojne kemije, še manj jo ima z vsiljenim selektorjem in štabom, ki je bil morda dober za Belo Krajino...

Nogometna raja bo seveda še naprej verjela, a NZS je pod vodstvom Aleksandra Čeferina na poti razkroja. Nogomet so si prilastili, a karizme si s tem niso kupili. Preprosto preprosti od preproste igre pričakujemo več. Toda: tako kot so se prikopali do stolčkov in položajev, tako nadaljujejo in tako bodo končali. Za nogometno Evropo in svet pa se je to že zgodilo. Žal.