Milan Zver je bil Coubertin. Olimpijsko načelo "važno je sodelovati..." pa je vendarle v Kranju prineslo zanimivost: le malo manj glasov je dobil kot na rodnem Ptuju (29:28). Ga imamo res tako radi ali pa smo se odločali (škofjeloški del volilne enote Kranj) morda za Gorenjko in Kranjčanko Andrejo?! Vsekakor pa smo tudi na Gorenjskem rekli "da" Borutu Pahorju. Kranj in Jesenice sta bili včasih "rdeči volilni trdnjavi", a naše mesto se močno spreminja. Tudi v mestnem svetu je zzmagovalna (tudi zapravljiva, da ne pozabimo) SDS kot najmočnejša, najbolj številčna. Je torej Kranj na desni? Zmaga Boruta Pahorja kaže, da levica še ni obupala, a hokus-pokus s prestopi iz ene v drugo in tretjo stranko (negativni vzor sta Alenka Bratušek in Alojz Potočnik s prestopi iz stranke v stranko za poslanski sedež) seveda kažejo, da ljudje vendarle ne bodo več pojedli vsega (pa čeprav bi bil svetniški biftek)!

Kakšen je torej Kranj po prvem in pred drugim krogom volitev? Čuden. To je dober izraz. Zato lepo vlada Stranka za napredek krajevnih skupnosti, ki je ena največjih potegavščin sodobne politične lokalne scene. Levi in desni da se borijo za primat? Težka bo: v mestnem svetu si delijo položaje in službe in ugodnosti po tekočem traku po načelu "en vaš v Komunalo, en naš v Komunalo - pa dokler gre"! Torej so skupaj proti - komu? Listi Hermine Krt brez Hermine Krt, ki je največje razočaranje zadnjega časa. Nov veter? Svežina? Zdravo mesto? Ostalo je pri debatah in mlačnosti, ki postaja že kar mučna. Jasno: včasih se je v opoziciji in nasploh oglasil npr. bivši tožilec in borec za legalnost in legitimnost Stane Boštjančič. Danes? Dviga roko in izpade včasih celo smešna karikatura samega sebe (primer zavrnitve Ivane Djilas kot nove direktorice Prešernovega gledališča). Ob njem dobimo jasno potrditev, da stara garda (Kučanovi fantje.... bi rekel Branko Grims) ne zmore več.

Borut Pahor bo v volilni enoti Kranj gladko zmagal. Ker bodo Zverovi ostali doma ali pa šli volit njega. Vtis o Kranju pa se ne bo spremenil: gospodarski, politični in duhovni zaton je nesporna posledica, da volimo razne Mohorje. Prav nam je.