Kranjski pogled nazaj v leto 2012 ? Te kar "zruka" in strese in....Kaj nas je navdušilo? Kratek, zelo kratek seznam. Kaj nas je razburilo? Kaj nas je jezilo? Kaj nas je presenetilo?

Odgovori žal hitro zaidejo k spoznanju, da Kranj in z njim vsi mi tonemo v povprečje ali še nižje. Morda smo celo rob tega že dosegli. Kaj zapisati za občino kjer postane blagovna znamka prepoznavnosti - požrtija politikov? Kako oceniti delo oblasti, ki čaka do konca na milost države za največjo naložbo v zgodovini Kranja? Kako se izogniti spomenikom odnosa do občanov (nekdanja ekonomska šola ni vrtec, potresno ogrožena tribuna ostaja še dolga leta, tržnica in postaja sta res sramotni) in njihovih potreb? In seznam tistih, ki jim oblast koristi je tako presneto podoben vlogam v politiki, drenjanju pri koritu! To je bilo leto, ko smo razkrinkali županovo stranko kot "fata morgano", izginila je s prizorišča. Enako kot poražena kandidatka na županskih volitvah, ki je obljubljala svež veter. To je bilo leto, ko je oblast tudi v Kranju javno trdila, da denarja ni - a za izbranega županovega svetovalca potrošila več kot za razdelilnico hrane in boj proti drogam skupaj!

Pozitivne stvari in dogodki? V zadregi smo. Čehi so kupili gumarstvo kar ga je ostalo, Sava pa kot podjetje zdaj deluje v - Ljubljani. Dokončno so izginili veliki šefi v gospodarstvu, ki je v Kranju sicer preživelo, a vsebine ni več. Američani so glavni v gumarstvu, Egipčani prodajajo števce, tekstilne in obutvene industrije ni več. Je pozitivno, da smo bili pri dveh, treh velikih policijskih akcijah zopet "ta glavni"!? Da zapore polnijo mladi Kranjčani?

Inventura je torej za leto 2012 res klavrna. Odprti kulturni prostor (muzej, trije stolpi) ni oživil mesta,a močno vpliva na proračun z novimi stroški. Ogromno stanovanj je še vedno praznik, reklamirane soseske Kozolci pa (še dolgo) ne bo.

Ostaja prepričanje, da smo tako trmasti, da ne bomo klonili. Kranj je trdoživ, lastna neumnost in splošna kriza ga nista uničili. Do kdaj? Morda bo že v 2013 drugače? Trmasto verjamem(o), da....