Svetnik Jože Lombar - kralj biftka? Svetovalec Kristijan Gnilšak - najbolje plačan iz naših žepov? Mohor Bogataj - Kranjčan s Sela pri Žirovnici? Aljaž Tepina - vloga v Batmanu? Hermina Krt - pobegla političarka? Stane Boštjančič - po športu se umivajmo doma? Bojan Homan, podžupan želi Kranj kot mesto kranjske klobase? Enis Đurković - prvi strelec prve nogometne lige iz obubožanega kluba? Alenka Bratušek - finančna strokovnjakinja opozicije? Janez Bohorič, ki je posredno in neposredno Savo odplavil po Savi v Ljubljano?

Le kdo med njimi ali kdo drug nas je letos najbolj navdušil? Kdo nas je "sezul" s svojim početjem, nepočetjem, dejanjem ali zgolj lenobo? Kdo je zaznamoval Kranj v letu 2012? Pomagajte nam še s kakim predlogom na trma.sem@trma.si! Seveda bomo najbolj veseli predlogov in ljudi, ki jih v letu nismo zaznali, a so mnogo dobrega storili ali pa s kakim dejanjem dokazali, da ni vse le negativno, črno, pesimistično?

Trmasto torej iščemo prave Kranjčanke in Kranjčane, da bi opozorili nanje. In mi imamo kandidatko, ki je nam ostala v spominu. Zato, ker je pokazala več človeškega poguma, razsodnosti in čustev kot mnogi zgoraj našteti v dobrem ali slabem. Mojca s Primskovega je na prvi odmevni kranjski protest proti elitam prišla z - orožjem. Z nageljnom, tistim gorenjskim, kranjskim. Nezaposlena, a ponosna. Nezadovoljna, a strpna. Nagelj v njenih rokah je bil simbolično upanje, da smo še ljudje. In da smo lahko človeški, ko je najhuje. Mojca s Primskovega, Pucljeva Mojca. Kranjčanka leta 2012? Morda, ne gre za izbor in naslove in....Človek za zgled? Nedvomno.