Poslušati eno uro govornika, je muka. Posebej zato, ker je to govor kot smo jih poslušali včasih na plenumih. Spomnim se še Edvarda Kardelja in traktatov o "kaj smo in kaj še bomo"...Pa čeprav je vsaka beseda resnična, vsak dosežek dober, je tole bilo zame malo preveč neokusno. Zato, da bom nekaj prigriznil z oblastjo in dobil novoletno darilce, moram najprej "pojesti" vse ali skoraj vse, kar je komu na občini šinilo v glavo in končalo v županovem Eda Kardelja vrednem samogovoru!?

Smo res digitalno mesto, ko pa se ob taki priložnosti vrnemo v trdi "real socializem" kjer oblast ob koncu leta trka samo sebe po prsih? Je to nevljudno, neokusno ali podcenjevalno do novinarjev? Morda slednje: v temi je sedelo kar nekaj takih, ki dnevno "predelujejo" sporočila iste službe, ki je danes pripravila ta res neokusen zajtrk! Pa nič narobe: demokracija je, svoboda govora in tiska zajamčeni!

Sem prestar da bi kar prezrl, kaj se mi je zgodilo. Namesto pričakovanega novoletnega utripa, sem začutil objem politike, ki tudi ob ponujenem grižljaju računa na - učinke pri sedmi sili oziroma objave tega uro dolgega spiska o storjenem, dobrem ipd. Neprimerno za 2021, morda znosno za čase, ko je bilo povabilo na novinarski zajtrk pri oblastnikih "dogodek leta" in "orgazmično vzneseno rajanje politike z novinarji".

Pomilujem slehernega, ki mora srečanje z novinarji izkoristiti za to, da (se) eno uro hvali. Pomilujem tudi sebe, ker temu (vsaj za kakih 45 minut) nasedem. Ne, v tišini stolpa Škrlovc in temi med prisotnimi ni bilop novih volilvcev ali oboževalcev sedanje oblasti. Če je morala uprava poslušati, kaj so storil, toliko slabše.

Kardeljanske poteze ljudi okoli župana s šefico kabineta na čelu, me vedno znova prepričajo, da nekako v to ne sodim. Ker je moj čas minil ali pa še ni prišel. Prepričan sem, da delim misli z mnogimi prisotnimi, ki so bili veseli, da sem odšel. Najbolj vesel sem bil sam.

Hvala za postreženo in srečno v 2022, super volilnem letu.... (zdaj sem sam pokvaril še čestitko...)

Miran Šubic

ps

Mnenje avtorja odraža čustveno in razumsko stanje osebe, vredne dvoma in tudi previdnosti: njegove reakcije so lahko neobičajne, neuravnovešene. Ima pa eno lastnost: VSEGA NE POŽRE KAR TAKO!