Stereotip je, da moški spolno nadleguje. Na delovnem mestu je to odkrita zloraba moči, vpliva, položaja. Potem je pa film Razkritje obrnil stvari (malo) na glavo in Michael Douglas je bil - posiljen. No, ja. Kaj ima to razkritje z razkritjem o tem, kako posluje nek direktor kranjskega zavoda ? Kaj ima to z dejstvom, da nas z vrednotami "posili" gospa, ki v politiki dosega razpon od anonimnosti do - politične izdaje?

Razkritje je torej nekaj očitnega. Prej ali slej pride na dan ta ali ona sprega. Tako sta se razkrili političarki, ki sta "za dobro ljudi" delovali predvsem zase. Da ne? Da sta nesebično za krajane tam pod Storžičem? No, ko smo se do solz nasmejali razkritju gospe poslanke o korumpirani političarki te naše dežele, je bil na koncu okus grenak: ali je to mogoče? Ali ni nikogar, ki bi to preprečil? Razkrilo se je, da je - kar smo vedeli in opozarjali - razbitje Kranja na dve občini le in zgolj politična igra. In v njej gre za dobro ljudi enako kot je gospa z naše dežele moralni zgled.

Razkritje o tem, kako kdo ravna "gospodarno", še pride. Posilstvo je v tem primeru vloga nekega gospoda, ki ga je politika nastavila, da ne toči več piva ampak odloča o milijonu evrov. Zanj je nekaj jurjev za "menedžerja", ki ga pozna - drobiž. Mi pa v srcu dobro mislimo in zbiramo za pomoči potrebne, ker smo dobrodelni. Pa je najbolj dobro delil tisti, ki se spreneveda. Nadzoruje ga mestna svetnica, predsednica zavoda. Čas je, da jo kaj vprašamo. Posebej zato, ker nobena vrata niso dovolj priprta, da nam ne bi razkritij prispevali tudi drugi. Čas je, da "posili" ustanovo in tistega, ki jo vodi. No, morda se bolje bere: prisili, da pojasni, kako troši javni denar.

Poslistvo je obsojanja vredno in zavržno dejanje. Tudi v politiki in še bolj v tem, če ti kdo skuša dokazati svojo moč tako, da molči. Ali da se skrije. Njegovo posilstvo boli zato, ker ga mi plačujemo. Ne edinega. Ne samo njega. Tudi tistega, ki ga nadzoruje iz njim deli mizo. Dolgo mizo.

Trma dobiva podatke od marsikje in od marsikoga. Razkritja pač.