Parafraza naslova znanega filma je na mestu. Nekdo v tem mestu odloča, kaj je promocija Kranja. Z MB registrskimi tablicami, pogrošno pesmico in pogodbo, ki je med njim in znanim kšeftarjem naše glasbene scene.

Nekdo v tem mestu odloči, kdaj in komu bo prižgal decemberski Kranj in mu to še mastno plačal. V drugih mestih plačajo tisti, ki tja pridejo snemat. V Ljubljani (glej no glej, zgled!) so to elegantno in za vse enako rešili s takso, odlokom. Pri nas pa nekdo odloča sam. Ker je nadžupan in mora zapraviti na leto milijon. Zato pet jurjev temu ali onemu ni problem. Mi pa v srcih dobro mislimo, kajne?

Nekdo v tem mestu odloči, kdo bo jedel zastonj na elitni požrtiji za elito, ki jo zapakirajo v okoljsko-dobrodelno ovojnico, ki pa jo predre dejstvo, da je dogodek prinesel izgubo. Ne samo finančno, predvsem s spoznanjem, da novi direktor ponavlja napake prejšnjega. Ki je moral oditi. Ko nam predsednica sveta zavoda ne more nič povedati o reviziji računskega sodišča, ker o tem direktor njej nič ne pove, pa že bijemo plat zvona.

Vse to namreč ni cena nekaj jurjev. Ni se Kranj podrl, ker se je vse to zgodilo in se ne bo. Je pa silno, silno nevarno nekaj drugega: vzorec obnašanja nekega lokalnega veljaka, ki očitno dela dobro in prav in uspešno? In od tu naprej je zaključek preprost: če je to pravi način dela, da obtožiš novinarja za to ker je kritičen do tvojega dela, ne odgovarjaš na vprašanja, potem vse skupaj selimo na Slovenski trg 1. Pomislite: nesporno "nejmočnejši" županov uradnik nadzoruje zavod kjer direktor po treh mesecih ne prinese dokumenta o tem, kje in kako in kdaj je najel "zunanjo izvajalko za dvajset jurjev"!?

Zadeva se počasi pogreza na raven muzikanotv, ki s poceni pesmico "delajo klike" - več jih bo, več bo iz naših žepov šlo v njihove!? Ker oni delajo na prepoznavnosti Kranja s štajerskimi tablicami na Prešernovi sredi - Prešernovega mesta? Morda to pravljico lahko Klemen Malovrh proda svetu zavoda ali še komu, nam je pa ne more: to ni nobena promocija Kranja kot ga želimo mi! To je čisto pravi biznis med dvema, ki sta našla "tržno nišo" - nas, kranjski proračun....

Torej? Treba se je pogovoriti o načinu dela, vzorcih obnašanja in delovanja. Računsko sodišče v Zavodu za turizem in kulturo se se tem ne bo ukvarjalo. Štele bodo številke. Za nas pa to ni vse. Ker mi nikdar ne pristanemo, da plačujemo tisoče evrov za to, da se "štajerski fičko" pojavi sredi mesta. Morda pa je zdaj celo dobro, da mnogi (skoraj vsi, ki niso iz tega okolja) nimajo pojma, da je to Kranj!?