Ugled se težko pridobi in hitro zapravi. Kranjska univerza je eden ciljev, ki je tako priročen, da ga vsak politik uporabi. Prizadevamo si, nekoč bomo, potrebovali bi, želeli bi ipd. itd. Ob tem je kranjska najbolj znana fakulteta žal obremenjena z zbadljvim vzdevkom "kranjske Sorbone"...Ko smo pred časom ugotovili, kako sta presenetljivo diplomirala bivši župan in njegova soproga, smo našli kup "akademskih dejstev"! Ko smo politika,ki je tako rad sebe predstavljal kot "poslovnega genija", poprašali po dosežku v zvezi z diplomo, je odklonil podatke in fakulteta tudi. Diplomirati strelovito v manj kot letu potem, ko si študij prekinil za skoraj dve desetletji, je čudež. Ki se dogaja tam kjer so fakultete prej farsa izobrazbe kot temelj razvoja.

Univerzo na Gorenjskem potrebujemo. Aja, kje pa bo? Pa smo tam! In kakšno bomo imeli? Ojoj, sto idej. Drugi so ukrepali in v ljubljanskih lobističnih tekmah zmagali. Kranj je sramežljivo umaknil table "univerzitetno mesto", ker dosedanja politika ni storila nič. Manj kot nič. In to politika vseh barv, da se razumemo. Glede na to, da so najdlje vladali levi, je pač treba dodati, da smo pogoreli tudi zato, ker smo bili in smo še "zadnja luknja na akademski piščali". Kaj je najhuje? Da vsi kot v en rog tulijo o tem, kako je univerza pomembna za razvoj pokrajine, Kranja ipd.!

Kdaj bomo torej imeli lastno univerzo in izobraževali pomembne kadre za naš jutri? Ko bo mestni politik pokazal, kako je na kranjski fakulteti diplomiral. In kdaj bo to? Ob svetem nikoli aali pa tudi takrat ne. Ker se spomnimo tudi zgodb o "sorbona dohtarjih" in kake bivše premierke in njene poti do izbrazbe, nas to ne čudi.

Je pa škoda. Za prihodnje generacije. Zlasti za tiste, ki bi diplomirali zaradi znanja in ne zato, ker so v čudne odnose vstopali "na akademski ravni"! Kranj torej univerzitetno mesto žal ni in še dolgo ne bo - vsekakor pa bomo vedno znova podprli vsakogar, ki bo to spremenil. Ne zaradi nas, zaradi tistih generacij, ki prihajajo...