Osebno poznam (sem poznal) kar nekaj politikov in političark. Vedno se zabavam ob "analizi obnašanja". Na primer: še včeraj je sklepala zavarovanja in bila vedno na voljo za odgovore, danes sedi v parlamentu in deluje kot bi pogoltnila vso pamet tega sveta! So pa tudi taki, ki jih oblast ne spremeni - a žal redki.

Ministrica slovenske vlade novinarju ne zna, ne zmore, noče odgovoriti. Namesto odgovorov v maniri "sporočil s prestola" pošilja neke izjave ipd. Ko jo ujamem na laži ali vsaj zavajanju, umolkne. Kar je zopet ena lastnost oblastnikov: če jim kaj ni všeč, prezrejo...Kot da nič ni. Pa je.

Mehanizem države je na voljo vsem. Novinar mora znati uporabljati tiste mehanizme, ki mu pomagajo do odgovorov, objav. Ministrica slovenske vlade se ne more več sprenevedati glede jasnih odgovorov na jasna vprašanja. Lahko pa odgovore zavrne in država je predvidela tudi to: prej ali slej bo znano javnosti tisto, kar jo sprašujemo.

Oholost tistih, ki so pred volitvami vsi sladki in nasmejanin dostopni, je v slovenskem političnem prostoru dobesedno patentirana. Namišljene veličine, ki kikirikajo na svojih kupih gnoja, so stalnica. Pomislite: neko kvazi službo si je našel bivši predsdnik države. Predaval bo na zasebni univerzi kajpak desne orientacije. Kajpak zato, ker je z rdeče zvezde izhajajoči instagram politik postal skoraj zaščitni znak tistih, ki - kajpak - zvezde v političnem smislu videti ne morejo. Preonratov torej kolikor hočeš, le eden je redek: kdor je dojel moč oblasti v tej mali državici, je oholost dobesedno posvojil.

Morda sem kdaj v svoji človeški nečimrnosti izpdadel ohol. Se zgodi. A se mi velikokrat zgodi tudi največja pohvala, kar mi jih kdo lahko izreče: "Ja, glej ga...ti se pa nisi nič spremenil!" (pa ni mišljeno na moj lik, ki na zunaj seveda potrjuje šest in pol križev...). Takrat sem vesel. Ker mi to veliko pomeni in ker si vedno želim, da bi bil tak kot pač sem. Dober? Niti ne. Slab? No, ja ... ne čisto. Nekaj vmes, človek pač.

Prav zaradi tega ohole povzpetnike preziram. In če je treba, to povem in pokažem. Tak pač sem.

Miran Šubic, ki vedno skušam najti odgovore in se zanje potrudim...